Allemaal aan tafel!

Coverafbeelding van: Allemaal aan tafel!

Trefwoord(en)
tafelmanieren
zoektochten
trouwen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Nederland dineert’ in het Gemeentemuseum van Den Haag, over vier eeuwen tafelcultuur in Nederland, verscheen dit prentenboek over tafelmanieren.
De ondertitel ‘Hoe graaf Jan een meisje vindt dat precies weet hoe het hoort…’ verklaart de inhoud van het verhaal: de jonge graaf Jan werd door zijn vader naar de stad gestuurd om een meisje te vinden om mee te trouwen. Met zijn kar vol familieservies trok hij van huis naar huis. Alle meisjes wachtten vol verwachting op zijn bezoek. Maar het meisje van de groenteboer blies in de soep, slurpte en zette haar ellebogen op tafel. De dochter van de visser viste een graat uit haar mond en veegde die af aan het tafelkleed. De dochter van de jager smakte tijdens het eten en peuterde aan haar tanden. De dochter van de tuinvrouw maakte met het taartvorkje haar nagels schoon en at met haar handen. De dochter van de herbergier liet winden. Enzovoort. Geen enkel meisje kwam in aanmerking. De ganse tijd werd Jan gevolgd door hongerige straatkinderen die iedereen verjoeg en van in het begin was er het huisje aan de rand van de stad waar geen meisje bij het raam te zien was maar waar wel rook uit de schoorsteen kwam omdat zij aan het koken was. Net als Jan de hoop wilde opgeven, ontmoette hij het meisje in dat huis. Zij dekte de tafel perfect en nodigde hem uit om met haar te eten. Daarna deed ze de deur open en riep: “Allemaal aan tafel!” en daar verschenen de 6 hongerige, rillende straatkinderen. Samen aten ze een heerlijk avondmaal. En Jan had zijn meisje gevonden…
Dit moralistische verhaal vol humor en flink wat knipogen naar de etiquette van hoe zich te gedragen aan tafel, laat zich vlot voorlezen met veel expressie dank zij de talrijke levendige dialogen. Het bouwt zich mooi op naar een slot dat je wel verwachtte (doorheen het verhaal lost de auteur tal van kleine hints ernaartoe) maar toch nog verrast. De karakters zijn goed getekend: de graaf is een jongen om op te eten zo lief, net als het meisje op het einde. Terwijl de andere figuren heel wat conflictrijker zijn.
De prenten versterken het verhaal door hun licht naïeve composities die de realiteit overstijgen. Zij hebben dezelfde zachtheid die het verhaal typeert. Heymans tekent aandoenlijke figuren met een zekere mate van afstandelijkheid, waardoor ze je nog meer gaan begeesteren. Je kijkt en blijft kijken en ontdekt detail na detail en maakt je eigen verhalen erdoor.
Een mooi geheel dat zich laat lezen als een modern sprookje met fijne illustraties.

Eric Vanthillo - december 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Rindert Kromhout   

Illustrator
Margriet Heymans

Uitgeverij
Leopold   
Gemeentemuseum Den Haag


Jaartal
2015

ISBN
9789025867966

Aantal pagina's
29

Prijs
€14,99