Allegiant – Divergent, deel 3

Coverafbeelding van: Allegiant – Divergent, deel 3

Trefwoord(en)
toekomst
maatschappij

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Tris, Tobias en enkele anderen weten te ontsnappen uit de stad waar onder leiding van de meedogenloze Evelyn en de factielozen eerder chaos heerst. De groep ontsnapten weten niet wat of wie ze buiten de stad zullen aantreffen. Ze zijn verbaasd dood gewaande mensen uit hun factie te vinden. Nog meer zijn ze verbouwereerd door de onthullingen die hun gedaan worden. Ze weten niet meer hoe het nu verder moet.

Met het uitkomen van de films heeft men de Divergent-trilogie terug uitgegeven. Dit is het derde deel van deze trilogie en gaat verder waar het vorige deel eindigde, het kan dus niet apart gelezen worden.
Er is na de spanning uit de vorige delen enige ontgoocheling bij de lezer door de gebeurtenissen die zich in eerste instantie afspelen. Er is weinig tot geen dreiging en eens ze buiten de stad komen, valt die zo goed als helemaal weg. Er wordt een lange uitleg gegeven over hoe de vork in de steel zit en dat zorgt voor frustratie bij de personages, maar evenzeer bij de lezer die zich wat bekocht voelt door deze evolutie in het verhaal. Ongeveer in de helft van het verhaal komt er eindelijk weer wat vaart en spanning in de gebeurtenissen. Vooral de onderlinge relaties tussen de personages en de relatie tussen Tris en Tobias komen uitgebreid aan bod. Het dramatische slot laat de lezer verweesd achter, net zoals de personages. Al moet de korte epiloog de lezer meegeven dat het de goede kant uitgaat met die samenleving.
Ook nu weer verwerkt de auteur een aantal ‘levenslessen’ in het verhaal die voor meerwaarde moeten zorgen en de lezer kunnen aanzetten tot nadenken over huidige maatschappijen in de reële wereld of de eigen situatie in een relatie.
Afsluitend deel van een trilogie dat helaas niet het niveau van de vorige delen kan evenaren.

Pol Van Damme - mei 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Veronica Roth   

Uitgeverij
Van Goor   


Reeks
Divergent

Jaartal
2016

ISBN
9789000349319

Aantal pagina's
376

Prijs
€12,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Allegiant – One choise will define you

Vertaler(s)
Maria Postema