Alleen op de wereld

aanrader Coverafbeelding van: Alleen op de wereld

Trefwoord(en)
vondelingen
eenzaam
afscheid
zoektochten
Frankrijk

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Deze klassieker werd al verschillende keren bewerkt en opnieuw uitgegeven. Het boek werd ook al verschillende keren verfilmd. Voor het verhaal begint vertellen Tiny Fisscher (bewerker) en Charlotte Dematons (illustrator) over hun herinneringen aan dit boek. Ook hier kan je zien en horen hoe ze te werk zijn gegaan.
Het boek bestaat uit twee delen. In deel één lees je hoe Rémi als vondeling opgroeit in een dorpje bij moeder Barberin. Wanneer hij acht jaar oud is wordt hij door vader Barberin verkocht aan een straatmuzikant. Vitalis trekt met Rémi door Frankrijk. Ze treden overal op met hun aapje en honden. Dit avontuurlijke leven is hard, zwaar maar soms ook mooi. Rémi leert veel van zijn meester: Vitalis leert hem niet alleen lezen en muziek, maar geeft Rémi ook mooie, wijze levenslessen mee. Tot het noodlot toeslaat en Vitalis van kou en ontbering sterft. Rémi wordt opgenomen in het gezin Acquin en helpt in het tuinbedrijf. Hij kent er een gelukkige tijd, tot ook hier het noodlot toeslaat. In deel twee staat hij er weer alleen voor: Rémi zwerft door Frankrijk. In Parijs loopt hij toevallig Matteo tegen het lijf; een jongen die hij jaren ervoor had leren kennen toen hij met Vitalis door Parijs trok. Matteo is ook alleen. Ze bundelen hun krachten en trekken samen rond. Rémi wil heel graag moeder Barberin weerzien en haar een koe schenken. Het weerzien is hartelijk. Rémi komt ook te weten dat zijn biologische familie hem zoekt. En dus gaat Rémi zelf op zoek…

Deze uitgave is een must have – must read. Het is een zeer toegankelijk, mooi herschreven verhaal met prachtige tekeningen die je zo naar Frankrijk doen verlangen. Op de binnenflap vooraan werd een kaart van Frankrijk opgenomen met de route die Rémi en Vitalis afleggen in deel 1. De binnenflap achteraan bevat de route uit deel 2.
Ik las het boek als kind en net als bij Tiny Fisscher en Charlotte Dematons kroop het verhaal diep onder mijn huid.
Een aanrader!

Inge Umans - maart 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Hector Malot

Illustrator
Charlotte Dematons

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2016

ISBN
9789025761844

Aantal pagina's
288

Prijs
€24,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Sans famille

Vertaler(s)
Tiny Fisscher