Alice in Wetenschapswonderland

Coverafbeelding van: Alice in Wetenschapswonderland

Trefwoord(en)
wetenschap

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Alice moet een opstel schrijven over natuurkunde, iets wat ze helemaal niet ziet zitten. Gelukkig krijgt ze hulp uit een onverwachte hoek en begint er voor haar een boeiende reis doorheen de geschiedenis van de natuurkunde en wetenschap. Haar opstel mag dan ook gezien worden!

Dit kleine boekje bevat een informatief verhaal. Doorheen de zestien verschillende hoofdstukken maakt de lezer – samen met Alice – kennis met een hele reeks natuurkundigen en wetenschappers door de eeuwen heen. Wetenschappers die belangrijke ontdekkingen hebben gedaan waarvan de wetenschappers nu de vruchten plukken, of kunnen voortbouwen op zoek naar nog meer antwoorden op belangrijke vragen.
Op een eenvoudige en duidelijke manier worden de bevindingen van de wetenschappers uitgelegd. De bedenkingen en vragen die Alice zich daarbij stelt, zijn bedenkingen die kinderen ook maken en worden eveneens op een eenvoudige manier verklaard. Al blijft de relativiteitstheorie van Einstein en de Kwantumfysica van Planck toch nog erg moeilijk te bevatten. En niet alleen voor jonge lezers.
De vele grappige illustraties van Wendy Panders verduidelijken ook visueel de uitleg over de wetenschappers.
Door op het einde het ‘opstel’ van Alice te plaatsen waarin alles nog eens kort wordt herhaald, wordt de informatie nogmaals weergegeven waardoor die makkelijk door de lezer kan worden onthouden.
Een informatief verhaal om bepaalde gegevens bij lezers over te brengen is niet nieuw. Het zorgt er wel voor dat kinderen die niet dadelijk een zuiver informatief boek zullen nemen, toch kennis kunnen maken met informatie, ingebed in een verhaal.
Er bestaat eveneens een verhaal over wiskunde in deze reeks: ‘Alice in Wiskundewonderland’.

Pol Van Damme - februari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Carlo Frabetti

Illustrator
Wendy Panders   

Uitgeverij
Lannoo   


Reeks
Alice in …

Jaartal
2020

ISBN
9789401461603

Aantal pagina's
125

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Italiaans

Originele titel
Maldita física. Alicia en el País de las Ciencias

Vertaler(s)
Lies Lavrijsen