Alfabet

aanrader Coverafbeelding van: Alfabet

Trefwoord(en)
alfabet
zoekboeken
woordenschat
boek zonder woorden

Genre
prentenboek

Vanaf
3 jaar

Charlotte Dematons zorgt weer voor een inventief meesterwerk! Ze brengt heel het alfabet tot leven, en hoe!! Elke dubbele bladzijde in dit boek wordt ingenomen door een letter, en alles wat je ziet begint met die letter. Soms zit alles verwerkt in 1 tekening, een tot in de details uitgewerkte compositie die al die details in die ene prent combineert. Soms zijn het vele kleine illustraties rond de gemeenschappelijke letter die de 2 bladzijden innemen. Maar het zijn vooral die grote illustraties die zo indrukwekkend zijn. Je bent uren zoet met het zoeken en benoemen van alle voorwerpen en dieren. Je weet met welke letter ze moeten beginnen, maar het kan even duren vooraleer je op het juiste woord komt. Zo wonen er in het Flatgebouw een Farao, Feetjes en een Flamingo. Er hangt een poster van een Flamencodanseres aan de muur en 2 Floretten. Er staat ook nog een Ficus naast een Fauteuil. En terwijl de Beul Bellen Blaast, druipt er Bloed van zijn Bijl en wordt hij aangevallen door een Boa. Die wordt geBreid door een Bever met een Bril. En de Gelaarsde kat brengt Gipsbloempjes naar een Grizzlybeer met een poot in het Gips. Heerlijk, die zoektocht naar alle woorden die verstopt zitten in de illustratie.
Als rode draad doorheen het alfabet is er nog de letterdief, die op elke bladzijde de alfabetletter komt stelen en nog 1 ander object meeneemt. Op de laatste bladzijde kan je al zijn vondsten bewonderen, moest het je tijdens zijn tocht al niet opgevallen zijn.
Wil je graag de volledige lijst van de gebruikte woorden bekijken dan kan je terecht op www.alfabetboek.be of www.alfabetboek.nl. Of je kan de gratis app downloaden waarmee alle woorden zichtbaar worden. Want waarschijnlijk heb je er nog veel gemist. Er zijn immers meer dan 3000 woorden te lokaliseren. Het is ook de ideale oplossing bij het zoeken naar de juiste naam van bepaalde dieren of vogels. Want het zou heel knap zijn moest je die allemaal kennen.
Ook zijn er heel wat begrippen zo universeel, dat je ze niet onmiddellijk met de tekening in verband brengt. Woorden als ‘donker’, ‘droevig’ en ‘lucht’ zijn minder opvallend aanwezig, maar passen toch bij de illustratie. Bij woorden met een dubbele betekenis, zoals ‘hooiwagen’ of ‘luik’, worden ze allebei weergegeven.
Erg boeiend wordt het wanneer je je afvraagt waarom een bepaald dier of voorwerp op een pagina van een bepaalde letter staat. Op de pagina’s van de letter a moet je dus geen slang noemen, maar een adder. En bij de letter d is het geen hert maar een damhert. Die extra details maken het geheel nog indrukwekkender.
Dit is een boek voor alle leeftijden. Met kleuters kan je kijken naar de grote prenten en hier en daar wat benoemen. En de letterdief zoeken. Hoe ouder de kijkers worden, hoe meer ze uit dit boek gaan halen. Het leukste is om dit met 2 (of meer) te bekijken. Want samen doe je meer ontdekkingen dan alleen.
Dit is een heerlijk kijk- en ontdekboek, voor uren zoekplezier. Een aanrader voor alle leeftijden

Mik Ghys - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Charlotte Dematons

Illustrator
Charlotte Dematons

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2020

ISBN
9789089673275

Aantal pagina's
55

Prijs
€24,90