Alex M. en de boeken van de nacht

Coverafbeelding van: Alex M. en de boeken van de nacht

Trefwoord(en)
avontuur
magie
zwarte magie
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Op een nacht wil Alex zijn ‘nachtboeken’ met daarin allerhande griezelverhalen gaan verbranden in de kelder van het gebouw waarin hij woont. Maar door een vreemde speling stopt de lift op de vierde verdieping en hoort Alex het geluid en de stemmen uit zijn lievelingsfilm. Onweerstaanbaar wordt hij aangetrokken door deze geluiden en als een vriendelijke dame de deur van het appartement voor hem opent, gaat hij argeloos binnen. Maar dat heeft vreselijke gevolgen.

In dit verhaal speelt magie een grote rol. Alex komt in een magisch appartement terecht waar heel wat vreemde dingen mogelijk zijn. Iets wat Alex tot zijn scha en schande zal ontdekken.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Alex. De lezer weet dus ook niet meer dan wat Alex ziet, hoort en meemaakt. Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op.
De achterflap vermeldt dat dit magisch griezelverhaal geschikt is voor kinderen vanaf negen jaar. De gebruikte woordenschat lijkt toch iets meer leeservaring te verwachten als de lezer woorden voorgeschoteld krijgt als: ‘heksenparafernalia’, ‘gemummificeerde hand’ of ‘buitenissige’… om er maar enkele te noemen. Ook worden er titels van griezelfilms vermeld die niet echt geschikt zijn voor kinderen van die leeftijd. Ook ‘Duizend-en-één-nacht’ wordt genoemd met Sjeherazade, wat toch niet direct tot de leefwereld van negenjarigen behoort. Al is het thema wel voor deze doelgroep geschikt en zal een ouder leespubliek van twaalfjarigen de plot van het verhaal mogelijk al ontgroeid zijn.
Het gegeven is ook niet helemaal origineel. Er zijn nog verhalen waarin gewone deuren naar andere magische werelden leiden.
De plotwending aan het einde van het verhaal geeft het verhaal dan weer iets meer, al blijft het wat onduidelijk waarom deze dingen net nu gebeuren.
De korte verhalen uit Alex’ nachtboeken hebben telkens een verrassend einde, maar zijn niet echt griezelig.
Vlotlezend verhaal – tenminste voor kinderen met de nodige leeservaring – dat een onevenwicht vertoont tussen de woordenschat en de beoogde doelgroep.

Pol Van Damme - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
J.A. White   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2020

ISBN
9789401468176

Aantal pagina's
308

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Nightbooks

Vertaler(s)
Mireille Vroege