Alaska

aanrader Coverafbeelding van: Alaska

Trefwoord(en)
school
epilepsie
honden
familieproblemen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Voor zowel Sven als Parker is de eerste schooldag op de middelbare school een ramp. Sven kan niet beletten dat hij de zieligste jongen van de klas wordt en Parker krijgt al meteen een bijnaam. Parker heeft daarenboven een ellendige zomer achter de rug. Als ze ontdekt dat Alaska, de hond die eerst van haar was, nu de hulphond van Sven is, kan ze nog maar aan één ding denken. Ze wil haar hond terug. Maar hoe moet ze dat aanleggen? Want met Sven wil ze niks te maken hebben. Er zit maar één ding op. ’s Nachts op pad gaan om haar hond terug te zien.

Alle vrouwelijke hoofdpersonages die de auteur in haar boeken opvoert, zijn sterke, karaktervolle meisjes die weten wat ze willen en daarvoor alles zullen doen om hun doel te bereiken. Zo ook met Parker die haar erg moeilijke thuissituatie even aan de kant wil schuiven om haar lievelingshond terug te kunnen zien.
Doorheen het verhaal evolueren zowel Sven als Parker van volslagen tegenpolen naar twee tieners die een sterke band met elkaar krijgen, waarbij ze elkaars eigenheid respecteren en waarderen.
Op haar onnavolgbare manier trekt de auteur de lezer in het verhaal zodat die het in één ruk wil uitlezen. De personages zijn heel levensecht beschreven en hun gedragingen en uitspraken bijzonder herkenbaar. Daarnaast brengt de auteur enkele actuele elementen in het verhaal die naadloos verweven worden in de plot. Zodoende krijgt het verhaal nog meer diepgang en geeft het lezers op subtiele wijze enkele levenslessen mee.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Parker en Sven. Op die manier weet de lezer hoe het ene personage denkt en reageert op gebeurtenissen of uitspraken en acties van het andere personage. De lezer weet daardoor meer over de personages dan de personages over elkaar. Zodoende krijgt de lezer een erg nauwkeurig beeld van de personages en hun evolutie doorheen het verhaal. Beiden worstelen ze met gebeurtenissen die hun leven sterk beïnvloeden. Zowel Parker als Sven komen sterker uit het verhaal.
Een absolute aanrader!

Bekroond met een Zilveren Griffel 2017.
Winnaar van de Kinder-en Jeugdjury Vlaanderen 2018.

Pol Van Damme - november 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Anna Woltz   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2016

ISBN
9789045119762

Aantal pagina's
184

Prijs
€14,99