Alarm op Spitsbergen
Emma, Svea en Antonio gaan naar een minimilieutop op Spitsbergen om er te spreken over de klimaatverandering en milieubescherming. Ze ondernemen een expeditie naar een volgend dorp door gebruik te maken van alternatieve energie. Zo willen ze aantonen dat daarin de toekomst zit en niet in de vervuilende steenkoolmijnen die er worden uitgebaat. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Ze worden tegengewerkt en tijdens hun expeditie worden ze belaagd.
De achterflap beschrijft deze reeks als spannende en leerrijke verhalen over de klimaatverandering. Een nobel en gerechtvaardigd doel, alleen komt de geloofwaardigheid van het verhaal daardoor in het gedrang. Drie jongeren – hun leeftijd wordt niet vermeld – die een klimaatconferentie toespreken, die op expeditie trekken en door de wereldpers gevolgd worden; het lijkt weinig realistisch.
Het doel van de verhalen neemt de overhand over de geloofwaardigheid van de gebeurtenissen. De auteurs willen de jonge lezers een beeld geven van de gevaren van de klimaatverandering en gebruiken daartoe deze jonge personages die heel ervaren reizigers blijken en veel wetenschappelijke ervaring hebben met het probleem. De gevaren die de natuur voor hen in petto heeft, zijn hier echter groter dan de bedreigingen door de economische krachten die hen willen tegenhouden.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Emma. Zij blijkt over heel wat gezond verstand te beschikken en is een niet te stuiten voorvechter voor het milieu, wat ze ook erg mondig kan verwoorden. De twee andere personages moeten het verhaal wat meer kleur geven, vooral de altijd klagende en snel geprikkelde Antonio is daar een goed voorbeeld van. Ook de soms misplaatste en opdringerige aandacht van de pers – die haar eigen waarheid vertelt – komt aan bod. In enkele grijze kaders wordt verteld vanuit een ander standpunt, namelijk de ontevreden mijnwerker die snel geld kan verdienen met stokken in de wielen (eigenlijk de ski’s) van de expeditie te steken. Daarin wordt wel een erg negatief beeld van deze mijnwerkers opgehangen.
Het boekje speelt in op de sociale media. Door een app te downloaden en foto’s uit het boek te scannen, kan de lezer via de smartphone filmpjes over het gebeuren bekijken.
Een reeks die de lezer de klimaatverandering en de bedreigingen die dat met zich meebrengt onder de aandacht wil brengen.
Pol Van Damme - juli 2017
Auteur
Dixie Dansercoer
Reina Ollivier
Illustrator
Wilbert van der Steen
Uitgeverij
Clavis
Reeks
De coole avonturen van Emma Dewit
Jaartal
2016
ISBN
9789044827491
Aantal pagina's
142
Prijs
€14,95