Aischa

Coverafbeelding van: Aischa

Trefwoord(en)
multiculturaliteit
racisme

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

De zestienjarige Aischa woont met haar Algerijnse familie in Nanterre. Ze heeft zich steeds gedragen naar de wetten en voorschriften van de Islam, die haar omgeving haar meegaf.
Maar als ze naar het gymnasium gaat, verandert haar wereld totaal.
Geleidelijk aan voelt ze zich een vrouw tussen twee werelden, waar ze volgens haar eigen woorden “in geen van beiden wortel kan schieten”.
Haar nieuwe omgeving en ervaringen dwingen haar tot moeilijke keuzes.
De botsingen met haar familie, en in het bijzonder met haar vader en haar broers, zijn vaak hard en zonder mededogen. Maar dank zij de steun van haar vrienden en vooral van haar grote liefde Kim en haar grootmoeder Ma Djamila, slaagt ze erin om voor zichzelf op te komen. Zo breekt ze uiteindelijk met haar verleden en neemt ze haar leven in eigen handen.

De auteur beschrijft met dit lijvig boek het emancipatorische bevrijdingsproces van een bijzonder kwetsbaar, wereldvreemd meisje tot een bewuste vrouw.
Dit met de nodige spanning: het sleept je mee, laat je niet meer los en zet je aan het denken.
Het verhaal balanceert mooi tussen fictie en realiteit. Het spannende relaas met de nodige felle emotionele momenten is goed onderbouwd en leest als een trein. Soms doet het je denken aan ‘het leven zoals het is’, maar dan beschreven in een stijl die naar poëzie neigt en die zo het verhaal optilt naar een hoger niveau.
De personages zijn genuanceerd neergezet, waardoor ze allen de nodige, positieve of negatieve, empathie oproepen: de dominante vader die ook zijn onzekerheden met zich meesleept, de beide broers die even goed tussen twee werelden gevangen zitten maar toch zweren bij de traditie, de grootmoeder die zich uiterlijk aangepast heeft aan de gestelde wetten en normen maar innerlijk een vrijheidsgevoel behouden heeft dat ze nu kan doorgeven aan haar kleindochter, de Vietnamese Kim die ook in twee culturen leeft maar reeds keuzes gemaakt heeft, enz.
Een aanrader voor alle jongeren, zowel voor het pure lezen op zich als voor het maatschappelijke proces in deze multiculturele samenleving. Het dwingt je tot nadenken en tot inname van standpunten en zet zo aan tot interessante discussies.

Eric Vanthillo - juni 2004

Zoek op bib.be

Auteur
Federica de Cesco

Illustrator
Marijke Meersman   

Uitgeverij
Facet


Jaartal
2004

ISBN
9050164153

Aantal pagina's
312

Prijs
€19,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Aischa

Vertaler(s)
Lidi Luursema