Afkoelen

Coverafbeelding van: Afkoelen

Trefwoord(en)
ADHD
familie
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Tomas heeft een apart karakter. Hij is nogal opvliegend en wordt dan even apart gezet om ‘af te koelen’. Zowel thuis als op school. Als zijn tante op bezoek komt en zij en zijn ouders meer oog hebben voor de kleine Julius dan voor hem, verstopt hij in een opwelling de portemonnee van zijn tante. Terwijl iedereen denkt dat die gestolen is, krijgt Tomas spijt. Hij vindt echter geen moment om de portemonnee ongemerkt terug te geven. De volgende dag beslist hij om naar zijn tante te gaan om alles goed te maken. Maar hoe geraakt hij daar? Met de bus en de trein, al heeft hij dat nog nooit alleen gedaan.

De auteur probeert de lezer een inkijk te geven in het leven van een jongen met een aandachtsstoornis. Hij reageert impulsief en bedenkt pas daarna wat de eventuele gevolgen zijn. Het verhaal speelt zich af in een korte tijdspanne van enkele dagen. Alsof Tomas het vanwege zijn karakter al sowieso niet gemakkelijk heeft, plaatst de auteur Tomas ook nog eens in een nieuw samengesteld gezin en een afwezige, wat problematische, biologische vader.
Het impulsieve karakter van Tomas kan nog herkenbaar overkomen maar het kan bij kinderen die deze stoornis niet hebben mogelijk vreemd lijken dat Tomas niet weet hoe hij een bus of trein moet nemen. Het verhaal is op Nederlandse kinderen gericht door de manier waarop mensen er bus of trein betalen, die voor Vlaamse kinderen ongekend is. Dat maakt het voor deze kinderen nog iets moeilijker om mee te gaan in het verhaal.
Het verhaal wordt verteld door de alwetende auteur vanuit het standpunt van Tomas. De lezer leert hem kennen door de manier waarop hij naar de wereld kijkt en hoe hij dingen die volwassenen hem leren, interpreteert.
Het verhaal kan niet helemaal overtuigen door de manier waarop de volwassenen reageren op de gedragingen van Tomas. Ook de onderlinge relaties tussen hen komen niet altijd geloofwaardig over. Ook enkele toevalligheden die Tomas op zijn reis tegenkomt, kunnen de geloofwaardigheid aantasten.
Niet geheel evenwichtig verhaal dat probeert lezers door de ogen van een jongen met een gedragsstoornis te laten kijken.

Pol Van Damme - juli 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Selma Noort   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2016

ISBN
9789025869649

Aantal pagina's
116

Prijs
€13,99