Adres onbekend

aanrader Coverafbeelding van: Adres onbekend

Trefwoord(en)
dakloos
school
helpen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Felix en zijn moeder Astrid leven al een poosje in een busje. Niemand mag dat weten, anders zou Felix misschien weggehaald worden bij zijn moeder. Hij moet dan ook heel wat vindingrijkheid aan de dag leggen om op school niets te laten merken. Zelfs zijn nieuwe vrienden wil hij niets vertellen. Wanneer hij hoort over een televisiequiz voor kinderen, schrijft hij zich in. Vroeger keek hij immers naar alle uitzendingen en hij kan nog steeds bijna alle antwoorden geven als hij ergens een uitzending kan zien. Zijn bedoeling is om de hoofdprijs te winnen, zodat ze toch voor een jaar een vast adres zouden kunnen hebben. Maar verwacht hij niet te veel?

De lezer wordt al snel meegezogen in het verhaal van Felix en zijn moeder. Voortdurend voel je mee met Felix die in ongemakkelijke situaties belandt. Boven alles is hij trouw aan zijn moeder en zal hij nergens iets over zijn problemen lossen. Ook al is hij geregeld boos op haar omdat ze zo nonchalant in het leven staat. En zeker wanneer ze begint te stelen. Felix hoopt steeds dat alles zal beteren, maar moet na een poosje inzien dat het alleen maar erger wordt. De quiz winnen wordt zijn doel, een obsessie haast. En de lezer hoopt met hem mee.
De personages werden duidelijk en herkenbaar gekarakteriseerd. Met Felix heb je medeleven terwijl je ook zijn doorzettingsvermogen en trouw bewondert. Zijn moeder lijkt erg sympathiek en warm, maar is niet in staat om op de juiste manier voor Felix te zorgen. Dat Felix dat voor iedereen verborgen houdt, maakt duidelijk hoe graag hij haar ziet. En het toont ook dat veel armoede niet zichtbaar is. Er zijn immers veel kinderen zoals Felix, onzichtbaar voor iedereen maar dat ze hulp nodig hebben is duidelijk. En niet door een televisiequiz.
Toch blijft de tekst luchtig en met momenten erg vrolijk. De donkere ondertoon steekt geregeld de kop op om je terug met je neus op de feiten te drukken.
Een knap verhaal, actueel en boeiend, met een hartveroverend hoofdpersonage. Een aanrader!

Mik Ghys - januari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Susin Nielsen   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2019

ISBN
9789047710806

Aantal pagina's
289

Prijs
€15,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
No Fixed Address

Vertaler(s)
Lydia Meeder
Barbara Zuurbier