Adem – Tsunami

Coverafbeelding van: Adem – Tsunami

Trefwoord(en)
toekomst
vriendschap
zoektochten
geweld

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

De verre toekomst van 2165. De wereld zoals we die nu kennen bestaat niet meer. Door een reeks natuurrampen is het gewone leven op onze planeet compleet ontregeld. Groepjes mensen leven bij elkaar in kleine gemeenschappen zonder contact met anderen. Skye woont in een gemeenschap in de buurt van wat ooit Brussel was. Op een dag wordt hun gemeenschap overvallen en worden de jongeren gevangen genomen en weggevoerd. Skye denkt maar aan één ding: ontsnappen.
Jazz leeft met zijn zieke moeder in het vroegere Le Havre. Zij zet hem aan om op zoek te gaan naar Civitas, een plek op aarde waar men nog kan leven zoals vroeger.
Beide jongeren ervaren heel wat gevaren, maar ze leren ook nieuwe vrienden kennen. Het grootste gevaar komt echter uit zee. Valt dit te overleven?

Dit toekomstverhaal schetst een weinig optimistisch beeld van de wereld. Mensen lijken zich te hebben neergelegd bij hun weinig positief vooruitzicht om te overleven. Door de klimaatverandering en het uiteenvallen van elk sociaal en economisch leven blijft er weinig over om voor te leven. Al geven de jongeren het niet zomaar op.
De bende die de gemeenschap van Skye overvalt, lijkt wat op de bendes die de films van ‘Mad Max’ bevolken. Blijkbaar beschikken zij nog wel over brandstof en kunnen ze de ontregelde wegeninfrastructuur gebruiken, terwijl Skye en Jazz alle moeite hebben om hun weg te vinden.
Het verhaal wordt door een alwetend auteur verteld vanuit het standpunt van verschillende personages al naar gelang dat nodig is voor het verhaal. De meeste aandacht gaat naar Skye en Jazz waarbij Skye als een leidend personage wordt beschreven en Jazz eerder een bedachtzame en rustige jongen is. Maar hij zou niet overleven in de ‘boze buitenwereld’ zonder de hulp van zijn vrienden. De personages van de jongeren worden levensecht en herkenbaar beschreven. De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op waardoor de lezer geboeid blijft tot het einde. Het verhaal is niet afgerond en vervolgt in het tweede deel van de reeks.
Goed voor een hele tijd spannend leesplezier.

Winnaar van de Kinder-en Jeugdjury Vlaanderen 2020.

Pol Van Damme - december 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Nico De Braeckeleer   

Uitgeverij
Bakermat   


Reeks
Adem

Jaartal
2018

ISBN
9789059245723

Aantal pagina's
298

Prijs
€15,95