Adelaar in de sneeuw

Coverafbeelding van: Adelaar in de sneeuw

Trefwoord(en)
WO I
WO II
oorlog
moed

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

1940. Na een bombardement op Coventry reizen Barney en zijn moeder met de trein naar Cornwall. Onderweg wordt de trein aangevallen door een Duits gevechtsvliegtuig. De trein stopt in een tunnel en wacht tot het vliegtuig weg is. Barney is erg bang in het donker. Een man in hun coupé vertelt een verhaal van lang geleden. Over een jonge soldaat uit Wereldoorlog I die in de slotfase van die oorlog een beslissing moest nemen over wat hij dacht dat goed was om te doen. Maar blijkbaar heeft hij zich vergist en besluit hij dit alsnog goed te maken, voor het te laat is.

De auteur neemt voor zijn verhalen dikwijls een waargebeurd feit waarrond hij zijn verhaal opbouwt. Hij verklaart dit in een nawoord, waarin ook enkele foto’s zijn opgenomen.
Het verhaal speelt zich af in 1940 maar verhaalt een gebeurtenis uit de Eerste Wereldoorlog. Het hele verhaal wordt verteld in het duister van de tunnel waarin de trein wacht tot het weer veilig is om verder te rijden.
De man vertelt een verhaal aan de jonge Barney. Diens angst voor het donker en het ongewisse zal bij de lezer zeker herkenbaar overkomen. Zijn tussenkomsten in het verhaal zorgen voor kleine pauzes die de lezer even laat bekomen en zo weer de aandacht kan trekken naar het vervolg.
Het verhaal heeft ook een magisch tintje dat het bijzondere gegeven nog wat versterkt.
De ruime bladspiegel en de vele zwart-wit illustraties vergemakkelijken het lezen.
Hoewel de omslagillustratie met het verhaal te maken heeft, zet ze de lezer toch wat op het verkeerde been. De beginillustratie en de eindillustratie hebben dan weer een duidelijke boodschap.
Een verhaal over beide Wereldoorlogen dat jonge lezers kan aanspreken zonder hen nachtmerries te bezorgen. Het wordt op een knappe, onderhoudende manier verteld.

Pol Van Damme - juni 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Michael Morpurgo   

Illustrator
Michael Foreman

Uitgeverij
Aerial Media Company


Jaartal
2016

ISBN
9789402601190

Aantal pagina's
176

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
An Eagle in the Snow