Ada Dapper, wetenschapper

aanrader Coverafbeelding van: Ada Dapper, wetenschapper

Trefwoord(en)
wetenschap
experimenten
geuren

Genre
voorleesboek

Vanaf
6 jaar

Ada zit vol met vragen. Waarom rozen van die puntige pinnen hebben bijvoorbeeld. Of waarom haar papa’s haren aan de binnenkant van zijn neus groeien. En wanneer haar ouders, en zelfs de juf, niet al haar vragen meer kunnen beantwoorden, gaat ze wel zelf op zoek naar het antwoord! Wanneer plots een zeer onaangename geur haar neus binnendringt, moet en zál ze te weten komen waar die vandaan komt. Geen experiment is te groot of ambitieus. Kwam de geur misschien uit de keuken, van papa’s bloemkool met jus? Of was het de kat en moet die dringend in bad? En waarom lijkt het wel alsof elke vraag die ze zich stelt, gewoon nog meer vragen met zich meebrengt?

Na ‘Roza Rozeur, ingenieur’ is dit het tweede boek vertaald uit de reeks van Andrea Beaty. In deze reeks probeert Beaty enkele specifieke beroepen aan de man te brengen, zoals ingenieur, wetenschapper en architect. Het is eens iets anders dan ballerina of brandweerman. Dit, en andere stereotypen, gaat het boek vlot uit de weg. Het hoofdpersonage in dit boek is net als Roza Rozeur een meisje, dit keer hartstikke nieuwsgierig en bevlogen door de onderzoekswetenschap. Haar naam, Ada Marie, is dan ook een verwijzingen naar twee verdienstelijke vrouwelijke wetenschappers: de natuur- en scheikundige Marie Curie en de wiskundige Ada Lovelace. Doorheen het boek en de hilarische situaties die Ada’s onderzoekszucht met zich meebrengen, leer je zelf ook stapsgewijs hoe wetenschap en onderzoek werkt. Je begint bijvoorbeeld bij een vraag, die dan opsplitst in meerdere kleine vragen die je dichter bij het antwoord brengen. En natuurlijk voer je ook experimenten uit die je helpen om bepaalde theorieën uit te testen. Hierdoor vind je wel af en toe een moeilijk woord terug in het boek, zoals ‘hypothese’. Maar daar vind je als (voor)lezer ongetwijfeld ook een oplossing voor. De prachtige tekeningen van David Roberts kunnen alvast een handje helpen. Die ondersteunen het verhaal heel erg goed en zijn rijkelijk voorzien van allerlei voorwerpen en details om te inspecteren. De tekst op rijm geeft het verhaal dan weer vaart en is ook ideaal om voor te lezen, ook in klasverband bijvoorbeeld. Die rijm is soms wat onhandig, maar er zijn ook die zalige momenten waarop het gewoon klopt, zoals wanneer Ada haar eerste woordje zegt (je raadt het misschien al):
Precies dat gebeurde toen ze drie was geworden.
Ada die weer nieuwe spullen opsnorde,
klom op de klok, heel behendig en snel.
Maar toen riepen haar ouders: NIET DOEN!’ (Logisch wel)
Ada’s lip trilde even,
en misschien was het daarom
dat ze diep ademhaalde
en toen vroeg: ‘WAAROM?’
Leuk is ook dat je kinderen kan aansporen om zelf op zoek te gaan naar het antwoord op Ada’s vraag: waar komt die vreselijke stank toch vandaan? Het antwoord vind je namelijk terug in de prachtige tekeningen. Maar je moet wel de juiste vragen stellen natuurlijk!

Elise Cools - januari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Andrea Beaty   

Illustrator
David Roberts

Uitgeverij
Nieuwezijds   


Jaartal
2018

ISBN
9789057125119

Aantal pagina's
32

Prijs
€13,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Ada Twist, Scientist

Vertaler(s)
Edward van de Vendel