Abel en Ad

Coverafbeelding van: Abel en Ad

Trefwoord(en)
anders zijn
vooroordelen
vriendschap

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Eekhoorn Abel verveelt zich. Er is in het park niemand om mee te spelen. Tot hij op een ochtend Ad ontmoet, een eekhoorn zoals hij, denkt Abel. Samen maken ze veel plezier want Ad zit vol goede ideeën. Alle dieren proberen Abel te waarschuwen voor Ad. Het is pas wanneer een kind Ad een rat noemt, dat Abel beseft dat Ad geen eekhoorn is. En eekhoorns kunnen geen vriendjes zijn met ratten, zegt iedereen. Maar wanneer Abel achterna gezeten wordt door een gevaarlijke hond, is het Ad die hem redt. Zo beseft Abel dat Ad wel degelijk zijn vriend is.

Het is prachtig om te zien hoe de twee dieren dikke vrienden worden. Abel heeft totaal niet in de gaten dat Ad geen eekhoorn is. Hij is verbijsterd wanneer hij het ontdekt. En dan beweert iedereen dat eekhoorns en ratten geen vrienden kunnen zijn. Abel twijfelt, tot Ad hem redt. Vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk, want het is duidelijk dat verschillende soorten wel vrienden kunnen zijn.
De boodschap van het boek is duidelijk: echte vriendschap overwint alles. Geen vooroordelen maar zelf ondervinden wat kan en wat niet kan. En als je ziet hoe deze twee vrienden samen genieten van het leven, kan je niet anders dan mee genieten. En geloven dat je met eender wie bevriend kan worden.
De tekst op rijm leest vlot voor. En elke keer dat iemand Abel wil waarschuwen dat Ad een rat is, wordt dat door Abel onderschept en weggelachen.
De illustraties zitten boordevol actie, want Abel en Ad bedenken leuke spelletjes. De dieren die Abel proberen te waarschuwen zien er steeds boos uit. Een mooi contrast met de vrolijke Abel en Ad.
Een heerlijk verhaal vol humor, met een mooie boodschap: echte vriendschap overwint alles.

Mik Ghys - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Emily Gravett   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2021

ISBN
9789047713258

Aantal pagina's
31

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Cyril and Pat

Vertaler(s)
Jesse Goossens