abc zoekboek

Coverafbeelding van: abc zoekboek

Trefwoord(en)
alfabet
kijken
zoeken
stad
dieren

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Meteen als je dit boek openslaat zie je op het donkere schutblad twee flamingo’s – een ouder en zijn kind – en een zenuwachtig cirkelende vlieg in de hoek en een dialoogje: “Papa, wanneer leer je mij het alfabet?  Morgen! Dan neem ik je mee naar ABC.
Hiermee is meteen de toon gezet van dit kunstzinnige prentenboek.
Wat volgt zijn 26 dubbele pagina’s, twee voor elke letter van het alfabet.
Op één pagina zie je telkens een prent van een situatie in een stad en daartegenover een witte pagina met daarop vele woorden die allen beginnen met dezelfde letter en de vlieg die voorbij komt gevlogen en ondertussen de letter schrijft zoals het je geleerd wordt op school (of thuis).
De prenten zijn fascinerende fototransfers. Met deze bijzondere techniek creëerde Leopold van de Ven wazige foto’s in grijze tinten die hij opfleurde met gekleurde elementen. De mensen op de foto’s werden vervangen door gekleurde dieren en doorheen elke foto vind je de betreffende letter in vele vormen en maten terug. Je kijkt, zoekt, ontdekt en blijft ontdekken, keer na keer. Ondertussen verbaas je je over de vele details en subtiele grappige knipogen.
Achteraan sluit het boek af met 26 dieren, één voor elke letter van het alfabet. Deze dieren vind je terug in het boek zelf. Terugkeren en zoeken is dus de boodschap.
Zo is dit originele prentenboek een a-typisch alfabetboek geworden met niet alleen de letter afgebeeld in personages en voorwerpen, maar ook de letter zelf in vele vormen en formaten. Net zoals kinderen ze ook tegenkomen her en der in het leven.
Dit is duidelijk een vernieuwend concept waarover nagedacht is, met opvallende prenten die je niet meteen verwacht in een boek voor deze doelgroep. Vandaar spreekt dit boek jong en oud aan. 

Eric Vanthillo - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Milja Praagman   

Illustrator
Leopold Van de Ven
Milja Praagman   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2021

ISBN
9789462916005

Aantal pagina's
62

Prijs
€19,95