ABC Rijksmuseum

Coverafbeelding van: ABC Rijksmuseum

Trefwoord(en)
kunst
musea
ABC-boeken

Genre
prentenboek

Vanaf
2 jaar

Naar aanleiding van de 26 letters van het alfabet selecteerde Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, evenveel schilderijen. Van elk schilderij toont hij een fragment: A is van Appel bij het ‘Stilleven met kazen’ van Floris Claesz van Dijck, B is van Boek bij het ‘Portret van Maritge Claesdr Vooght’ van Frans Hals, …, F is van Feest bij de ‘Boerenkermis’ van David Teniers, …, L is van Lezen bij de ‘Brieflezende vrouw’ van Johannes Vermeer, …, O is van Oog bij ‘De nachtwacht’ van Rembrandt Harmensz van Rijn, …, S is van Schaduw bij het ‘Zelfportret’ van diezelfde Rembrandt, … tot Z is van Zwaan bij ‘De bedreigde zwaan’ van  Jan Asselijn.
Stuk voor stuk mooie fragmenten die een originele kijk verraden. Want dat is het minst dat je kan zeggen van de selectie, wat het boek opwaardeert. Zelfs met de X, de Y en de Q weten de makers weg mee…
De afdrukken op de dikke, blinkende pagina’s van karton zijn helder en aantrekkelijk. Zij bestrijken telkens een volledige pagina, met ernaast op de linkerpagina de betreffende letter en de zin (bv. ‘J is van Jongens’). Dit concept is luchtig en ontdaan van alle franje. Sober en juist!
Achteraan vind je de 26 werken terug in hun volledige staat met telkens de naam van het schilderij en de maker en het jaartal erbij. Desondanks hun kleine formaat is het handig om de schilderijen te zien in hun geheel en op zoek te gaan naar de fragmenten erin. Om dan terug te bladeren naar de fragmenten en de letter.
Kortom, een stevig boek voor jonge peuterhanden die met plezier zullen kijken, zoeken, benoemen, voortbladeren, terugbladeren, … en dit liefst in het bijzijn van volwassenen (maar even goed alleen). Samen genieten van zoveel kunst in één boek.
Kunsteducatie in zijn primitiefste vorm en voor een zeer jong doelpubliek. Maar inderdaad, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen…

Eric Vanthillo - juni 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Wim Pijbes

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Rubinstein   
Rijksmuseum Amsterdam


Jaartal
2015

ISBN
9789047616825

Aantal pagina's
54

Prijs
€14,95