Aan de slag met de kamishibai

aanrader Coverafbeelding van: Aan de slag met de kamishibai

Trefwoord(en)
kamishibai
vertellen
taal

Genre
informatief

Vanaf
18 jaar

Inge Umans, ervaringsdeskundige in de kamishibai en de lees- en boekpromotie, schreef dit stevig werk, dat zowel achtergrond geeft als een heleboel praktische tips, helder en meteen bruikbaar.

In een eerste deel schetst zij de oorsprong en de bruikbaarheid van de kamishibai. Wat de kracht ervan is, hoe je er verbindend mee werkt en tegelijkertijd aan talensensibilisering doet. Welke verhalen geschikt zijn, welke doelgroepen je ermee kan bereiken en hoe je je voorbereidt op een vertelling. Hoe de vertelkast er uitziet en hoe je er als verteller mee werkt.
Dit alles helder, herkenbaar en beknopt en gretig doorspekt met vele meteen toepasbare tips. De duidelijke foto’s gidsen je doorheen de tips en tonen aan dat iedereen aan de slag kan met de kamishibai.
Daarna volgt een tweede deel, waarin de auteur zelf aan de slag gaat met 15 boeken of prentenverhalen. Helder en overzichtelijk, prikkelend en enthousiasmerend.
Bij elk boek of prentenverhaal volgt zij een vast stramien: beknopt de doelgroep (leeftijd) en de thema’s en doelen en de inhoud van het verhaal, een mogelijke introductie om je verhaal aan te brengen, de vertelling op zich met enkele didactische tips en tot slot (het grootste deel) de mogelijke verwerkingsactiviteiten. Beeld, taal, toneel, muziek, beweging, … Afhankelijk van het verhaal komen de verschillende domeinen rijkelijk aan bod. De ideeën om de verhalen te verwerken zijn meteen toepasbaar en tegelijkertijd open genoeg om naar je hand te zetten, afhankelijk van je doelgroep of je eigen mogelijkheden en interesses.
Om het plaatje helemaal volledig te maken (het is duidelijk dat kinderboeken voor de auteur een passie zijn) eindigt elk deel met ‘op de leestafel’: titels van andere boeken die aansluiten bij het verhaal of het thema. Van elk boek lees je een korte inhoud. Deze extra verdieping is een soort ‘kers op de taart’ en gidst de lezer door het diverse (jeugd)boekenlandschap.
Tot slot, helemaal voor de meerwaardezoeker, vind je achteraan een literatuurlijst met zowel achtergrondliteratuur als links naar organisaties en websites.

Kortom, dit is een praktijkgericht handboek vol tips en ideeën, onmisbaar voor elke leraar of begeleider die met de kamishibai aan de slag wil en kan gaan.
Een echte ‘must have’ en daarom een stevige aanrader!

Eric Vanthillo - oktober 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Inge Umans   

Illustrator
Christophe Simoen
diverse

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2017

ISBN
9789462912380

Aantal pagina's
120

Prijs
€16,95