A is van Os – Waar komen onze letters vandaan?

aanrader Coverafbeelding van: A is van Os – Waar komen onze letters vandaan?

Trefwoord(en)
taal
alfabet
geschiedenis
design

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

De ontwerpers van de Utrechtse ontwerpstudio Autobahn hadden een idee: vanuit hun reflectie dat tekst zowel informatiedrager kan zijn als illustratie (“Tekst = Beeld”) wilden zij achterhalen waar onze letters vandaan komen en er een kinderboek over maken. Voor de tekst gingen zij ten rade bij Bette Westera, die op haar beurt geadviseerd werd door Egyptoloog Ben Haring van de Universiteit Leiden. Deze samenwerking resulteerde in dit prachtige en hoogst originele boek dat het ontdekken meer dan waard is.
Met humor en voldoende lichtheid sleept het eerste deel je mee doorheen de tijd. Van de huidige tijd, waarin we met smartphones met gemak berichtjes sturen, tot 3000 jaar voor Christus, waarin er nog geen letters of tekens bestonden om woorden mee op te schrijven. Tekenen was toen de boodschap. Daarna neem je even gas terug en beland je in 1800 voor Christus waarin het eerste alfabet ontstond dat veel op hiërogliefen leek. Tenslotte reis je mee met een karavaan door de Sinaïwoestijn en ontdek je tekens die achtergelaten werden op een rots. Die tekens werden in 1906 ontdekt door een Britse archeoloog en in een museum ondergebracht. Deze tekens waren de oorsprong van het alfabet waarvan doorheen de tijd vele vormen en variaties gemaakt werden, waaronder ook ons hedendaagse Latijnse alfabet. En zo sluit de redenering zich vakkundig en ontdek je de origine van ons alfabet en dat de A van Os is en niet van Aap.
Daarna, in een tweede deel, zie je alle letters op een rijtje. Hier ontdek je van elke letter de oorsprong en lees je ook de verschillende variaties in het Proto-Sinaïtisch, het Fenicisch, het Grieks en het Latijn. Leerrijk en tegelijkertijd amusant. En mooi!
Tot slot eindigt het boek met een praktisch deel over wereldwijde communicatie en verschillende hedendaagse letters, andere talen, logo’s, symbolen en tekeningen. Alsof we in ons huidige gsm-tijdperk terug naar af zijn met onze emoji’s en universele tekeningetjes om boodschappen in te korten.
Daarna mag je zelf aan de slag met wat prikkelende opdrachten en korte mopjes.
Een boeiende boel informatie, netjes verdeeld in drie overzichtelijke hoofdstukken en tot in de puntjes aantrekkelijk en origineel vormgegeven. De tekst is helder en vlot leesbaar. Zelfs voor volwassenen is hij hoogst interessant. Hier wordt een geschiedenis uit de doeken gedaan die je verbaast en verwondert. Door in de jij-vorm te schrijven maakt de auteur de inhoud directer en dichter bij de lezer. Dit werkt en brengt deze niet zo eenvoudige materie toch verstaanbaar over.
Wat dit boek vooral zo eigenzinnig maakt is de gehele vormgeving. De makers hebben kosten noch moeite gespaard om een coherent geheel te maken waar design en schoonheid elkaar manifesteren zonder de helderheid van het verhaal in de weg te staan. Knap!
Voor ieder die dweept met taal of nieuwsgierig is naar de oorsprong ervan, een must! Maar even goed voor ieder ander die met taal te maken krijgt (en dat is dus iedereen!).
Daarom een gedegen aanrader en een must in elke boekenkast!

Eric Vanthillo - september 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Bette Westera   

Illustrator
Autobahn   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2018

ISBN
9789025768041

Aantal pagina's
79

Prijs
€19,99