A is van Bij – een wereldwijd abc-boek

aanrader Coverafbeelding van: A is van Bij – een wereldwijd abc-boek

Trefwoord(en)
alfabet
dieren
wereld
talen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

De meeste ABC-boeken over dieren in het Nederlands lopen van A is van aap tot Z is van Zebra. Maar het uitgangspunt van Ellen Heck is totaal anders, wat ons sterk verrast en ons heel nieuwsgierig maakt om dit bijzonder knappe prentenboek te ontdekken.
Want zeg nu zelf: ‘A is van Bij – een wereldwijd abc-boek’, dat zet je aandacht op scherp.
En meteen bij de start wordt het opzet duidelijk. Want daar lees je: “We praten in vele talen met elkaar. En in sommige talen is Bij met een A. Kijk maar!” Daarna volgen, netjes volgens het Latijnse alfabet, de 26 letters met telkens een dier. Zoals: A is van Bij – in het Turks Ari, in het Ojibwe Aamoo, in het Igbo Anu en in het Portugees Abalha. D is van Schildpad – in het Cherokee Daksi, in het Luxemburgs Deckelsmouk, in het Baskisch Dortoka en in het Thai Dtao. X is van Beer – in het Mandarijn Xiong, in het Perzisch Xers en in het Tlingit Xoots. Z is van Olifant – in het Mongools Zaan, in het Amhaars Zehon, in het Lets Zilonis en in het Japans Zo, Enzovoort, netjes van ‘A is van Bij’ tot ‘Z is van Olifant’.

Een meer dan origineel opzet dat de mondiale opvoeding hoog in zijn vaandel draagt en er ook in slaagt om ertoe bij te dragen. Volgens het nawoord van de auteur achteraan in dit boek worden er in de wereld meer dan 6500 talen gesproken. Daarvan vind je er in dit boek 71 terug. En als toemaatje is er achteraan de QR-code die je leidt naar een web-pagina waarop je alle in het boek voorkomende woorden kan horen. Een geslaagde toevoeging.
Dit alles word je gepresenteerd in een ambachtelijk en kunstzinnig ogend geheel. Heck beeldt elk dier af op een aantrekkelijke grafische wijze. Elke pagina draagt 1 hoofdkleur waarop de dieren in lino- of houtdruk goed tot hun recht komen. De speelse lettertypes voor de woorden en de totale schikking van elke pagina maken het geheel tot een meer dan aantrekkelijk werk voor jong én oud. Daarom ook welverdiende pluimen voor de vormgeving door Jon Gray, Ellen Heck en Semadar Megged en voor de Nederlandse editie Irma Hornman.
Niet alleen welverdiende pluimen, maar ook een welverdiende aanrader! 

Eric Vanthillo - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Ellen Heck   

Illustrator
Ellen Heck   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045128214

Aantal pagina's
38

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
A is for Bee

Vertaler(s)
Vincent Oostelbos