A Darkling Plain

Coverafbeelding van: A Darkling Plain

Trefwoord(en)
toekomst
maatschappij
oorlog
gezin
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Er is een wapenstilstand tussen de tractiesteden en de Groene Storm. Tom en Wren krijgen de kans om naar het vernietigde Londen te vliegen. De oude tractiestad verbergt een geheim dat voorgoed een einde aan de oorlog zou kunnen maken. Ver daar vandaan kruist Hester het pad van Theo. Samen gaan ze een lange reis aan die eveneens richting Londen voert. Een oude vijand heeft echter een wapen in zijn bezit om de hele mensheid te vernietigen.

Dit is het vierde en laatste deel van ‘Mortal Engines’ waarin alle verhaallijnen samenkomen en naar een ultieme finale voeren. Waarna het verhaal uitvloeit in een kijk op een hoopvollere toekomst.
Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur vanuit een hele reeks verschillende personages. Het verhaal verloopt wel chronologisch maar gebeurtenissen die zich gelijktijdig afspelen op verschillende plaatsen worden verteld vanuit het standpunt van één van de personages. Daardoor is het voor de lezer niet altijd gemakkelijk om zich het tijdsverloop in het verhaal voor te stellen. Het verhaal bouwt verder op de vorige delen, waarbij personages en gebeurtenissen daaruit worden aangehaald. Het is voor het goed begrip van het geheel noodzakelijk deze delen in de juiste volgorde te lezen.
In de eerste helft van het verhaal is er niet erg veel spanning. Daarvoor zijn de beschrijvingen te uitgebreid. Het gevaar loert om de hoek dat de lezer hier ‘schuin’ gaat doorlezen, terwijl de auteur net door deze beschrijvingen de lezer een goed beeld wil geven van de heersende maatschappij en leefomgeving. Niet alleen van die omgeving, maar ook van de personages en hun beweegredenen of gevoelens. Eens ‘de vlam in de pan slaat’, volgen de gebeurtenissen elkaar wel in snel tempo op en krijgt het verhaal heel wat meer vaart. In de finale komen alle verhaallijnen tot een – soms zelfs emotioneel – einde. Waarbij het slot de lezer naar een nog veel verdere toekomst meeneemt.
Goed voor een heel aantal uren ontspannen leesplezier.
De reeks werd heruitgegeven – nu met de oorspronkelijke Engelse titels – naar aanleiding van de verfilming ervan.

Pol Van Damme - februari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Philip Reeve   

Uitgeverij
Van Goor   


Reeks
Mortal Engines

Jaartal
2019

ISBN
9789000363568

Aantal pagina's
492

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
A Darkling Plain

Vertaler(s)
Annemarie de Vries