9/11

aanrader Coverafbeelding van: 9/11

Trefwoord(en)
oorlog
terrorisme
New York
angsten
rampen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Op 11 september 2001 gaat de negenjarige Brandon mee met zijn vader naar diens werk in het World Trade Center. Alles lijkt normaal tot er zich plots een vreselijke ramp voordoet. Een vliegtuig is in het gebouw gevlogen. Kunnen Brandon en zijn vader wegkomen uit deze hel?
18 jaar later leeft de elfjarige Reshmina in het door oorlog verscheurde Afghanistan. Terwijl zij droomt van een betere toekomst, kiest haar tweelingbroer voor het verzet bij de Taliban. Als Reshima op een dag een gewonde Amerikaanse soldaat helpt, brengt ze niet alleen haar eigen familie, maar het hele dorp in gevaar.

In dit spannende, beklijvende verhaal verbindt de auteur de levens van deze twee kinderen omdat de gebeurtenissen uit het verleden verband houden met de gebeurtenissen nu. (Al heeft de werkelijkheid dit verhaal alweer ingehaald.)
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van de twee kinderen.
Op een beeldende en levensechte manier weet de auteur de beangstigende gebeurtenissen bijzonder goed te laten overkomen bij de lezer. Hun vragen, hun dromen, hun twijfels, hun angst, hun boosheid en hun verdriet maar nog meer hun doorzetting ondanks alle verschrikkelijke dingen die ze meemaken. De kinderen, maar ook de andere personages, zijn als mensen van vlees en bloed geschetst en hun reacties en handelingen zijn heel realistisch weergegeven.
Doorheen het verhaal weeft de auteur heel wat informatie over de gebeurtenissen uit het verleden en de toestand heden ten dage in Afghanistan. Daardoor ontdekt de lezer ook hoe weinig de gewone mensen in Afghanistan van bepaalde situaties op de hoogte zijn en waarom er Amerikanen in hun land oorlog voeren waarbij heel wat onschuldige slachtoffers vallen en die soldaten dan ook helemaal niet geliefd zijn.
De lezer blijft bijzonder geboeid en het verhaal kan Westerse jongeren van vandaag inzicht geven hoe de verschrikkelijke gebeurtenissen uit 2001 gevolgen hebben tot vandaag in een ver afgelegen land en de reden waarom.
Achteraan het verhaal geeft de auteur nog informatie over de aanslagen in New York en de (achterhaalde) toestand in Afghanistan.
Een betere geschiedenisles over dit onderwerp kunnen jongeren niet krijgen!
Een aanrader.

Pol Van Damme - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Alan Gratz   

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2021

ISBN
9789020654721

Aantal pagina's
277

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Ground Zero

Vertaler(s)
Carla Hazewindus