50 dingen die je moet doen voor je 13de

Coverafbeelding van: 50 dingen die je moet doen voor je 13de

Trefwoord(en)
doeboek
knutselen
spelen

Genre
hobby

Vanaf
9 jaar

In dit avonturenboek vind je 50 missies die je alleen of samen met vrienden kan uitvoeren. Dat gaat van voetballen op gras en knopen leren maken tot op een gevaarlijke plaats slapen, of je kletsnat laten regenen tijdens een onweer. Om aan dit boek vol avonturen te beginnen, moet je eerst de regels kennen. Die worden netjes opgesomd en zijn zeer duidelijk, met hier en daar een grappige knipoog erbij. Als je de regels gelezen hebt, kan je je contract tekenen. Daarin verklaar je dat je belooft om de missies te vervullen, je erbij zal amuseren en je vrienden mee zal uitnodigen waar het kan. Na een opsomming van onmisbare werktuigen om deze missies tot een goed einde te brengen, kan je eraan beginnen. Elke missie krijgt eerst een uitgebreide uitleg. Daarna vind je een plekje waar je kan bewijzen dat je de missie volbracht hebt. Daar kan je iets tekenen, schrijven of inkleven. Daarna moet je een waarde aan de missie geven, door 5 punten een score op 10 te geven: moed, nieuwsgierigheid, zorg, bouwen en plezier. Dan volgt nog een nabeschouwing, over wat je nooit meer gaat vergeten. De missie sluit af met een leestip die aansluit bij de missie, zoals ‘De avonturen van Tom Sawyer’ lezen na het maken van een katapult. Of ‘Frankenstein’ na het maken van een monster.
De missies kunnen doorgaan in de stad, ergens in de natuur of gewoon bij je thuis. Je moet ze niet in een bepaalde volgorde afwerken. Veel fijner is het om er af en toe eentje te selecteren en die dan uit te voeren. De missies zijn meestal realistisch (5 wilde dieren voederen is niet zo eenvoudig) en bij sommige heb je hulp nodig van een volwassene.
De nabeschouwingen laten in een paar korte zinnen zien welke fijne herinneringen je overhoudt aan elke missie. En soms zitten er ook humoristische opmerkingen bij. Die zorgen er mee voor dat de sfeer van dit doe-boek uitdagend en stimulerend is. De voorgestelde missies zijn een ware uitdaging en daar mag zeker af en toe bij gelachen worden. Door het boek in te vullen en te voorzien van bewijsjes, heb je nadien een mooie herinnering aan al de avonturen die je beleefde voor je 13 werd. Al blijven ze ook daarna nog een leuke uitdaging.

Mik Ghys - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Pierdomenico Baccalario
Tommaso Percivale   

Illustrator
AntonGionata Ferrari

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2020

ISBN
9789044834840

Aantal pagina's
267

Prijs
€19,95


Vertaald uit
Italiaans

Originele titel
Il manuale delle 50 avventure da vivere prima dei 13 anni

Vertaler(s)
Annelies Kin