20 vragen voor Gloria

Coverafbeelding van: 20 vragen voor Gloria

Trefwoord(en)
identiteit
roadtrip
weglopen
politie

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Als op een doordeweekse dag Uman bij Gloria in de klas binnenstapt, verandert haar wereld in snel tempo. Uman is grappig, gevat en tegendraads. Gloria is helemaal weg van hem. Als hij op een dag voorstelt om er vandoor te gaan en hun saaie leventje achter zich te laten, moet Gloria niet lang nadenken. Ze nemen een tentje mee, kleren en geld, gooien hun GSM’s weg en laten het Lot beslissen waarheen ze gaan en hoe ze gaan. Tijdens hun tocht leert Gloria Uman beter kennen en de waarheid is niet wat zij zich voorgesteld had. Nu zit ze ver van huis en worden beide tieners als vermiste personen gezocht.

Het verhaal begint als Gloria op het politiekantoor een verklaring komt afleggen over de periode dat ze met Uman optrok. De lezer weet dus al dat het met haar goed afloopt. Maar hoe het met Uman zit, weet de lezer niet. Tijdens het politieverhoor vertelt Gloria hoe alles begon, hoe Uman in de klas kwam, wat er gebeurde en hoe ze ertoe gekomen zijn om er uit te trekken, zonder sporen achter te laten.
Het verhaal wordt helemaal door Gloria zelf verteld, in de ik-vorm. Ook wat zij denkt over de politieagente die haar ondervraagt, over haar situatie thuis en over haar leven tot hiertoe.
Doorheen het verhaal ontdekt de lezer dat Gloria eigenlijk op zoek is naar zichzelf; wie zij is, wat zij op de wereld doet, hoe zij zich bekneld voelt door haar thuissituatie maar daar nooit met haar ouders over gepraat heeft. Een gegeven dat heel wat leeftijdgenoten van Gloria zeker zullen herkennen en aanvoelen. Daardoor krijgt het verhaal meer diepgang, want het geeft stof tot nadenken voor de beoogde doelgroep, zonder een oordeel te vellen of bepaalde ideeën op te dringen. Opgroeien is een leerproces en bij Gloria en Uman is dat niet anders.
Buiten het feit dat beide jongeren ‘onder de radar’ willen blijven, niet willen opvallen, is er niet echt spanning aanwezig in het verhaal. De spanning wordt gecreëerd in hun manier waarop ze door het land trekken, de besluiten die ze nemen en de gevolgen daarvan.
Knap opgebouwd verhaal dat de lezer geboeid houdt tot het verrassende einde. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - december 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Martyn Bedford   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2016

ISBN
9789045119984

Aantal pagina's
278

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
20 Questions for Gloria

Vertaler(s)
Tjalling Bos