151 boeken

Coverafbeelding van: 151 boeken

Trefwoord(en)
boeken
eigenwaarde
opkomen voor jezelf
kleuren

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Pim Lammers schreef in 2022 het gelijknamige gedicht waarin een gekleurd meisje – Rosa – in de boekenkast op school geen enkel boek vond waarin zij zich herkende. Even dacht ze dat ze er een gevonden had: ‘Rosa redt dieren’. Maar dan zag ze de personages: blond haar, blauwe ogen en een witte huid. Witter dan de tegels van de badkamer na een grondige schrobbeurt en witter dan het papier zelf. Rosa bleef niet bij de pakken zitten en nam haar lievelingspotlood. Ze begon te kleuren, en te kleuren, en na een uurtje was ze klaar: 151 boeken, en allemaal over haar…

Dit inclusieve prentenboek over identiteit en etniciteit heeft een duidelijke noodzaak. Reeds een hele tijd valt het op dat het grootste deel van de prentenboeken niet aansluit bij het maatschappelijke beeld. Blank overheerst nog steeds. Een erfenis uit het verleden. En stilletjes aan komt er verandering in. Maar nog steeds te weinig. Daarom is dit boek echt wel nodig en kan het een lans breken voor meer diversiteit in boeken.
Knap dat het gedicht van Lammers integraal gebruikt werd en voor dit prentenboek voorzien werd van prachtige prenten vol sfeer en diepe, warme kleuren van Hedy Tjin. Zij tekent en kleurt met vetkrijt en viltstift brute prenten die je in de wereld zuigen van het hoofdpersonage.
Wat dit prentenboek zo bijzonder maakt, is dat de illustrator de identiteit opentrekt naar meer dan alleen maar kleur. Of wat dacht je van een Superman met een frivole, paarse mantel? Of een Mario Bros in een rolstoel? Details die de moeite zijn om te ontdekken en te gebruiken als voer voor boeiende gesprekken.
Een ‘nodig’ prentenboek dat je blik opent en je aanzet tot actie.

Eric Vanthillo - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Pim Lammers   

Illustrator
Hedy Tjin   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2023

ISBN
9789045129594

Aantal pagina's
30

Prijs
€16,99