125 monologen

Coverafbeelding van: 125 monologen

Trefwoord(en)
theater
toneel
taal

Genre
hobby

Vanaf
15 jaar

In 1987 publiceerde uitgeverij International Theatre & Film Books de eerste druk van ‘Nu ben ik alleen’, het boek met daarin 101 theatermonologen uit de toneelliteratuur. Deze versie kreeg later nog tal van (al dan niet herziene) herdrukken.
Maar in 2021 mochten we ons verheugen op een volledig nieuwe versie, deze keer samengesteld door Marlies Bosmans, Job Römer en David van Uuden. Zij zijn allen beroepsmatig geworteld in het theater en maakten een mooie selectie met bekende maar niet te missen ‘oudjes’ maar even goed veel nieuw tekstmateriaal dat je prikkelt om verder te gaan zoeken naar de volledige tekst.
De eenvoudige titel zegt duidelijk waar het inhoudelijk op slaat: 125 monologen doorheen de gehele theatergeschiedenis: Aischylos, Sofokles, Euripides, William Shakespeare, Joost van de Vondel, … Henrik Ibsen, Anton Tsjechov, … Herman Heijermans, Luigi Pirandello, … Jean-Paul Sartre, Jean Genet, … Hugo Claus, Sam Shepard, … Judith Herzberg, Sarah Kane, Lars Norén, … Don Duyns, Lot Vekemans, Tom Lanoye, Jibbe Willems, Hans van den Boom, en vele anderen.
In deze kanjer duik je in een stroom van woorden die gelezen maar nog liever uitgesproken worden. Het zijn zo’n beetje ‘the greatest hits’ uit de theaterliteratuur. En natuurlijk ontbreken er teksten, natuurlijk zal iedereen er wel eentje missen of willen aan toevoegen, een selectie kan nooit volledig zijn (daarom is het ook een selectie…) maar de makers hebben echt wel hun best gedaan om een breed aanbod te presenteren dat bevestigt, verrast én kant en klaar bruikbaar is.
Bij elke monoloog staat het jaartal vermeld en een hele korte intro die de monoloog kadert. Achteraan wordt elke monoloog verantwoord (titel, schrijver, vertaler, uitgeverij en zelfs de pagina’s uit het boek).
Een werk dat niet mag ontbreken in elke groep waar Woord en Theater centraal staan (als speler, als dramaturg, als geschiedkundige, als taalvaardige, …). Maar even goed is het een fijne ‘must have’ bij je thuis in de boekenkast. Om af en toe te duiken in de rijke geschiedenis van het theater via korte monologen. En om wie weet daarna meer te lezen of te spelen of …

Eric Vanthillo - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
diverse

Uitgeverij
International Theatre & Film Books   


Jaartal
2021

ISBN
9789064039072

Aantal pagina's
292

Prijs
€26,00