100 procent Lena

aanrader Coverafbeelding van: 100 procent Lena

Trefwoord(en)
zelfmoord
gezin
verdriet
rouwverwerking

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Op een doodgewone dinsdagochtend moet Bas plots naar de schooldirecteur komen. Verrast probeert hij te bedenken wat hij uitgestoken heeft maar het nieuws dat hij krijgt, had hij nooit verwacht. Zijn zus Lena heeft zelfmoord gepleegd. Samen met zijn ouders probeert hij vruchteloos uit te zoeken waarom ze dat gedaan kan hebben. Ze vinden nergens een afscheidsbrief en voelen zich verslagen en ellendig. Bas vindt steun bij de hond van de oude meneer Sim en kan steeds terecht bij zijn vriend Tristan. Toch voelt hij zich alleen, met zijn gedachten, zijn herinneringen en zijn verdriet. Maar hij moet en wil verder…

Dit is een erg aangrijpend en realistisch verhaal over de verwerking van een zelfmoord in de familie. Bas kon prima opschieten met zijn zus, ze hadden zelfs enkele geheimpjes samen. Toch pleegt ze zelfmoord en zadelt de hele familie op met een vreselijk schuldgevoel.
De auteur is als het ware in het hoofd van Bas gekropen om zijn gevoelens, twijfels, verdriet en boosheid onder woorden te brengen. Op een levensechte manier wordt het verhaal verteld in een eenvoudige en bijzonder herkenbare taal. Samen met Bas doorloopt de lezer dit verwerkingsproces en krijgt hij een duidelijk beeld van hoe het moet voelen om een geliefd iemand op die manier te verliezen. Af en toe is er een flashback, maar die verstoort nergens de opbouw van het verhaal.
Dit boek probeert een hulp te zijn. Het is een indringend verhaal dat de lezer ettelijke uren in zijn ban houdt en dan dagenlang niet meer loslaat. Een sterk staaltje van inlevingsvermogen. Een steun en bron van troost in moeilijke tijden.
Het boek is een heruitgave van de editie van 2006. Op de laatste bladzijde vindt de lezer informatie over hulp en zelfmoordpreventie in Vlaanderen.
Een aanrader.

Pol Van Damme - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Stefan Boonen   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2022

ISBN
9789464019070

Aantal pagina's
82

Prijs
€16,00