· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Julia’s ontsnapping

 Reeks:

 

 Auteur:

 Finn Zetterholm

 Aantal blz.

 375

 Illustrator:

 (omslag) René Magritte

 ISBN:

 9789026136184

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Zweeds: Erica Weeda

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Lydia och sömngangaren

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 schilderkunst, tijdreizen, avontuur

 Prijs: €

 16,99

 

 

Julia wil eindelijk gewoon thuis zijn om met haar opa naar een tentoonstelling te gaan. Ongewild komt ze toch weer in een schilderij terecht dat haar naar de tijd van de schilder doet reizen. Zo komt ze bij René Magritte tijdens de Tweede Wereldoorlog, reist ze mee met Mozart doorheen Europa, belandt ze in het Oude Griekenland en staat ze op het toneel bij Shakespeare. Ze wil koste wat kost terug in haar eigen tijd belanden, maar er zijn enkele figuren die nog een eitje met haar hebben te pellen en niet willen dat zij terugkeert. Slaagt ze erin om terug te keren?

Julia’s reis’ en ‘Julia’s verdwijning’ gaan dit boek vooraf. Dit is dus het derde boek rond Julia die met haar speciale gave doorheen de tijd kan reizen naar bepaalde kunstenaars. Daar komt ze meer te weten over die tijd en over de kunstenaar zelf. Het concept is ondertussen wel gekend en kan de lezer niet meer verrassen. Enkel twee mannen met wraakgevoelens tegenover Julia, bedreigen haar tijdens haar reizen. Zij zijn dan ook het enige element dat voor enige spanning kan zorgen.
De lezer weet ook al hoe het verhaal zal verlopen. Alleen is het telkens de vraag op welke manier Julia in een andere tijd belandt.
De lezer krijgt doorheen de reizen van Julia een kijk op het leven en werk van deze kunstenaar. Of tenminste toch een klein stukje ervan. Want Julia moet telkens weer verder op haar tocht.
Het boek geeft de lezer dus een glimp van de tijd waarin de kunstenaar leeft en zijn werk. Achteraan geeft de auteur nog informatie over de kunstenaars die Julia op haar reis heeft ontmoet.
De vraag is of de lezer niet een beetje verzadigd geraakt met de reizen van Julia. De auteur kan nog meerdere boeken schrijven met telkens andere kunstenaars in andere tijden.
Geen spectaculaire verrassingen, maar een verderzetting van de bezoekjes van Julia aan kunstenaars in vroeger tijden.


Pol Van Damme
augustus 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 oktober, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014