· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Lindbergh

 Reeks:

 

 Auteur:

 Torben Kuhlmann

 Aantal blz.

 92

 Illustrator:

 Torben Kuhlmann

 ISBN:

 9789051163582

 Uitgever:

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Duits: Joukje Akveld

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 Lindbergh – Die abenteuerliche Geschichte
 einer fliegenden Maus

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vliegen, muis, gevaar, techniek

 Prijs: €

 17,95

 

 

Een kleine, leergierige muis stelt op een dag vast dat alle andere muizen verdwenen zijn. Waar zijn ze naar toe? Allemaal gedood in de nieuwe muizenvallen? Of met de boot naar dat verre land Amerika? Als de muis naar de haven gaat, merkt ze dat katten de kades bewaken. Er zit maar één mogelijkheid op: vliegen. Maar daar zijn de uilen de baas. Hoe kan de muis de anderen nu weervinden?

Dit prentenboek is heel erg knap geïllustreerd. De waterverftekeningen zijn overwegend in bruintinten geschilderd, wat warm overkomt. Het gebruik van verschillend perspectief – kikkerperspectief, vogelperspectief, collagetekeningen en close ups – maakt de kijkervaring nog intenser. De schetsen, die de muis maakt voor zijn vliegmachines, lijken zo uit de schetsboeken van Leonardo da Vinci te komen en maken het kijkplezier nog groter.
Het gegeven situeert zich in het begin van de vorige eeuw waarin ook heel wat mensen emigreerden naar Amerika. Dit gegeven is mee verwerkt in de illustraties.
Daarnaast is de muis een echte muis en geen vermenselijkt wezen. Naast zijn uitvinderswerk moet de muis dan ook uitkijken voor hongerige katten en loerende  uilen die wel een hapje lusten.
Het verhaal op zich is eerder ondergeschikt aan de prenten en kan niet helemaal overtuigen. Dit prentenboek is dan ook zeker niet bedoeld voor jonge kinderen. Het zal vast ook volwassenen kunnen bekoren.
Prachtig geïllustreerd prentenboek voor jong en minder jong die de illustraties weten te waarderen.


Pol Van Damme
juli 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 september, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014