· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Achter de draad

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hans Kuyper

 Aantal blz.

 175

 Illustrator:

 (omslag) Nanja Toebak, Getty Images, Arcangels

 ISBN:

 9789025864965

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 WO I, Dodendraad, avontuur

 Prijs: €

 14,99

 

 

Het is 1916. De Eerste Wereldoorlog woedt doorheen Europa. De jonge Mars woont met Geert in een Nederlandse hoeve vlak bij de Belgische grens. Geert is de leider van een groep smokkelaars en Mars mag enkel op de uitkijk staan met zijn zelfgemaakt boogje. Hij moet zien of de kust veilig is of als afleidingsmanoeuvre dienen. Als er een prikkeldraadhek onder hoogspanning tussen Nederland en België wordt geplaatst, wordt het smokkelen nog gevaarlijker. Maar op een dag wordt Mars gedwongen om de dodendraad over te gaan, het bezette België in. Hoe geraakt hij ooit terug?

Verhalen over de Grote Oorlog spelen zich meestal af in het bezette gebied – waar de mensen liefst uit weg zouden kunnen vluchten. Dit opmerkelijke verhaal speelt echter in het vrije Nederland, vlak bij de grens met België en dat blijkt ook niet zonder gevaar te zijn. De schrijver gebruikt history-fiction – zoals hij dat zelf noemt – waarbij hij historische gebeurtenissen en personen in een bedacht verhaal een rol laat spelen. De gebeurtenissen zijn echt gebeurd, de personen hebben echt bestaan, maar niet samen op dezelfde plaats of op hetzelfde moment. De auteur heeft de elementen bij elkaar gebracht en daar zijn verhaal rond opgebouwd.
Het geeft een heel realistisch – soms zelfs grimmig – beeld van wat er zich in die periode in die streek afspeelde.
Het verhaal wordt beschreven vanuit het standpunt van Mars, een jongen van een jaar of tien, twaalf. Hij heeft het niet gemakkelijk. Door de oorlog kan hij niet gewoon ‘kind’ zijn. Daarvoor heeft hij veel te veel verantwoordelijkheid te dragen. En de volwassenen op de boerderij en in de omgeving moet hij ook nog verdragen. Zij zijn ook al niet te zachtzinnig met Mars.
Hoe grimmig en gruwelijk het verhaal ook is, het is niet terneerdrukkend. Mars heeft de sympathie van de lezer en door zijn eerlijk en open optreden dwingt hij respect af. Hij lijkt zich meer volwassen te kunnen gedragen dan sommige echte volwassenen.
Op www.leopold.nl/achterdedraad kan de lezer meer informatie vinden over het verhaal en over de manier waarop de auteur het verhaal vorm heeft gegeven.
Een opmerkelijk verhaal over een moedige jongen tijdens WO I. Beslist de moeite waard!


Pol Van Damme
juli 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 september, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014