· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kameraad

 Reeks:

 

 Auteur:

 Paul Dowswell

 Aantal blz.

 234

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789026611827

 Uitgever:

 Callenbach

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Engels: Ernst Bergboer

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Red Shadow

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Moskou, WO II, dreiging, verraad

 Prijs: €

 17,99

 

 

 Moskou, 1941. De vijftienjarige Misha woont met zijn vader in het Kremlin. Micha’s vader is raadgever en vriend van Stalin. Toch is Misha niet echt gelukkig. Zijn moeder is een tijd geleden opgepakt en verdwenen. Hij moet voorzichtig zijn met wat hij zegt, want overal lopen mensen die hem als staatsvijand zouden kunnen verraden. Er heerst een sfeer van angst in de stad. Als er berichten komen dat het Duitse leger het land binnenvalt, stijgt de spanning nog meer. Dan worden Micha en zijn beste vriendin zelf opgepakt en ter dood veroordeeld …

De auteur slaagt er bijzonder goed in om de sinistere, angstige sfeer te verwoorden die heerst in de stad. De lezer wordt er zelf ongemakkelijk van.
Het verhaal wordt beschreven vanuit het standpunt van Micha. Hij heeft dan nog een erg bevoorrechte positie door in het Kremlin zelf te wonen. Toch krijgt de lezer ook een beeld van de leefomstandigheden van gewone mensen en de sfeer die er in de straten heerst.
Het verhaal valt wel iets te lang uit. De spanning omwille van de naderende oorlog stijgt wel en de grimmige sfeer in het Kremlin eveneens. Maar daar blijft het een groot deel van het verhaal bij. Het duurt erg lang vooraleer er eindelijk actie komt, zij het dan verschrikkelijk voor Micha en zijn omgeving. Dan pas krijgt het verhaal vaart en blijft de lezer geboeid.
Het verhaal leest meestal vlot. Toch zitten er hier en daar vreemd geconstrueerde zinnen in of worden weinig courante woorden gebruikt.
Weinig opbeurend verhaal over een ontwrichte en deprimerende maatschappij in de Sovjet-Unie ten tijde van WO II.


Pol Van Damme
juni 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 augustus, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014