· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Zapp Mattheus

 Reeks:

 

 Auteur:

 Simon van der Geest

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789045116556

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9 / Avi-Plus

 Thema’s:

 Mattheus Passie, Pasen, kruisweg

 Prijs: €

 8,99

 

 

Simon van der Geest maakte van het meesterwerk van J.S.Bach, de Mattheus Passie, een toegankelijke bewerking voor kinderen.  Twee jongens, Aad en Bram, vertellen het verhaal in dialoogvorm en spelen ook alle verschillende rollen. Het gaat over Jezus en zijn vrienden: ‘het is een zwaar verhaal dat pijn doet aan je schouders en je nek. Een verhaal dat je doet struikelen, om doet vallen, slikken, strompelen, weer om doet vallen, ja het is eigenlijk niet te doen.’ Jezus is de voetbalcoach die met zijn twaalf vrienden altijd optrok en van dorp tot dorp ging om mooie verhalen te vertellen. Maar op een dag na een laatste wedstrijd gebeurt het: Judas verraadt Jezus die gevangen genomen wordt. Pilatus laat het volk beslissen wat er met Jezus moet gebeuren. Waarop Jezus gekruisigd wordt...

 

De Zapp Mattheus is geschreven in opdracht van het Amsterdams Bach Consort, naar een idee van Niek Idelenburg. Aan de hand van een QR-code kan je de filmmontage van de uitvoering door het Amsterdams Bach Consort beluisteren en bekijken.

De vlot geschreven tekst met originele vergelijkingen, leuke woordspelingen in treffend verbeelde zinnen en in bondige dialoogvorm die meedeint op het ritme van de muziek, zorgt voor een aangename leeservaring. Belangrijk is dat de lezer ook de uitvoering kan bekijken of beluisteren om ook een idee te krijgen van de muziek van dit meesterwerk van Bach. Jammer dat bij de uitvoering niet alle teksten en muziekstukken worden gebracht zoals ze in het boekje geschreven staan. Maar kinderen die nog niet vertrouwd zijn met de Mattheus Passie zullen dat niet als een gemis beschouwen.

 

Hilde Umans
mei 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 augustus, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014