· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kunst op je bord

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ida Skivenes

 Aantal blz.

 161

 Illustrator:

 Ida Skivenes

 ISBN:

 9789044821628

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Noors: Clavis

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 Leik med maten

 AVI:

 

 Thema’s:

 ontbijt, eten, kunst, food-art, fantasie

 Prijs: €

 24,95

 

 

Bijna iedereen is opgegroeid met de regel dat je niet met eten mag spelen. Niets is echter minder waar tijdens en na het lezen van dit (h)eerlijke boek vol fantasierijk en gezond lekkers. De originele titel is trouwens, letterlijk vertaald: 'Spelen met je eten'.
De auteur ervan was al lang bezig met 'food-art' en postte regelmatig fotootjes op internet via Instagram. Dit werd een succes, en het boek is daarvan een smakelijk vervolg.

Zij schrijft helder en met een fijne humor hoe je voedsel kan gebruiken tot kunstzinnige maaltijden of maaltijden met veel fantasie, al dan niet gelinkt aan gekende beelden en verhalen.
Zoals Roodkapje van aardbeien, een trotse pauw met een waaierend verenkleed van kleurrijk fruit, een peerpinguïn op Antarctica, een getoast zelfportret, de Eiffeltoren met wentelteefjes, de prinses op de (suiker)erwt in een bed van heerlijke groenten en kaas, de Indische Taj Mahal in rijstebrij met mangosaus en kaneel, Goudlokje en de drie beren in pannenkoekversie, de Kleine Prins op zijn pannenkoekplaneet, Sneeuwwitje en de zeven bessendwergen, en tot slot het verrassende kunsttoastproject: het zelfportret van Frida Kahlo met een trui van peer in een bos van kiwi, de zonnebloemen van Van Gogh in een vaas van vijg, de bolhoedman met de (echte) appel van Magritte, de schreeuw van Munch met roomkaas, selderie en paprika, de waterlelies van appel en kiwi van Monet, enzovoort enzoverder.
Verzin het, en zij heeft het gemaakt.
En als zij het niet gemaakt heeft, dan zal dit boek je zeker inspireren om het zelf te maken. Want prikkelen en inspireren, dat doet het ongetwijfeld!
Het geheel is overzichtelijk opgebouwd  in hoofdstukken. Na een inleiding over het ontstaan van dit boek en handige tips en uitleg bij de basisrecepten, krijg je eerst enkele basisrecepten voor bij het ontbijt, en daarna de andere recepten: groenten en fruit, toast, kunsttoast, havermout en yoghurt en pannenkoeken.
Alles is helder en chronologisch en met een fijne humor beschreven, inclusief de hoeveelheden en de duur van het bereiden. Met ook telkens een leuke inleiding over het te maken onderwerp.
De paginagrote, kleurrijke foto's zijn al even helder en fantasierijk om met veel plezier na te maken.

Kortom, tijdens en na dit boeiende boek vol heerlijke, gezonde, originele en fantasierijke recepten zal het ontbijt nooit meer zijn als voorheen. Net als de zin en smaaklust van je kinderen...
Vandaar een meer dan smakelijke aanrader voor klein én groot!


Eric Vanthillo                                                                                               
april 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 mei, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014