· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De droom van Pinocchio

 Reeks:

 

 Auteur:

 An Leysen (naar Carlo Collodi)

 Aantal blz.

 62

 Illustrator:

 An Leysen

 ISBN:

 9789044821611

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 gehoorzaam zijn, liegen, avontuur, anders zijn

 Prijs: €

 17,95

 

 

Gebaseerd op het originele verhaal van Carlo Collodi, hervertelt An Leysen het gekende verhaal van Pinocchio. Zij volgt het chronologisch, maar voegt er eigen interpretaties en verrassende wendingen aan toe.
Zo wordt Pinocchio gemaakt uit een stuk hout en moet hij naar buiten, naar school. Want Gepetto wil alleen maar het beste voor hem. Pinocchio wil ook het beste voor zichzelf, maar kan niet aan de gevaarlijke verleidingen van de buitenwereld weerstaan. De kat en de vos brengen hem in contact met de poppenmaker, die Pinocchio introduceert in het poppentheater. Daar volgen voor hem grote successen. Maar de poppenspeler heeft andere plannen voor hem... Dankzij de tussenkomst van de blauwe fee kan hij ontsnappen. Daarna laat hij zich verleiden om het land van druiloren en uilskuikens te  bezoeken. Daar valt eerst alles opperbest mee. Maar dan ...
En zo gaat het verhaal verder. Tot, eind goed al goed, Gepetto en Pinocchio elkaar weer ontmoeten in de buik van de walvis. Daar kunnen zij ontsnappen. En dan wordt Pinocchio wakker in een vreemd bed...

Leysen (her)vertelt het verhaal met een stevig ritme. Zij geeft er haar eigen accenten aan, wat best wel wennen is. Vooral omdat je voortdurend vergelijkt met het oorspronkelijke verhaal van Pinocchio.
Ook het einde is een eigen verzinsel van haar.
De lieflijk ogende prenten verluchten het boek met de juiste dosis schoonheid. Zij interpreteert het verhaal vooral van zijn lieve kant. Het geheel oogt mooi, maar mist wat tegendraadsheid. Zoals het karakter van Pinocchio zelf.


Eric Vanthillo
april 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 mei, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014