· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kikker is een held

 Reeks:

 

 Auteur:

 Max Velthuijs

 Aantal blz.

 34

 Illustrator:

 Max Velthuijs

 ISBN:

 9789025865146

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Kikker, held, overstroming, vriendschap

 Prijs: €

 14,99

 

 

Max Velthuijs en zijn Kikker blijven een wijd publiek be- en ontroeren, ook na zijn dood (2005), via vele herdrukken en nieuwe uitgaven van oude werken.
In dat rijtje past deze heruitgave van 'Kikker is een held' (1ste uitgave 1995), deze keer in groot formaat, ideaal om voor te lezen in grotere groepen. Maar ook om in je eentje in weg te dromen.

Het verhaal begint op een regenachtige dag.
Kikker hield van de regen en danste van plezier. Maar na een tijd viel de regen met bakken uit de hemel en rende Kikker naar huis. Daar maakte hij het gezellig.
De regen stopte echter niet, dagen aan een stuk bleef het regenen. En op de vijfde dag steeg het water in de rivier en overstroomde gans het land. Kikker ging naar Eend en Varkentje die ook in watersnood waren. Samen gingen ze naar Haas die op een heuvel woonde. Daar was het nog droog. Het was er gezellig en er was plaats genoeg voor iedereen, maar na enkele dagen was al het eten op en werden zij somber. Kikker besliste om naar de heuvels aan de overkant te zwemmen om hulp te halen. Een gevaarlijke onderneming, maar Kikker was dapper. Dank zij Rat haalde hij het net en kwam alles in orde. Einde goed al goed na deze zondvloed...

Een herkenbaar verhaal, zeker in deze tijden van de opwarming van de aarde en de verschillende natuurrampen wereldwijd, maar in de wereld van Kikker overleeft de vriendschap en de warmte steeds. Al maar goed.
Het verhaal overleeft met verve de tand des tijds en de kleurrijke prenten, soms in een kleurrijk kadertje, soms niet en soms paginagroot, blijven je aanspreken op je gemoed.
Velthuijs verstond écht wel de kunst om tijdloze verhalen te schrijven én te tekenen. En hiermee niet alleen kinderen, maar ook volwassenen te ontroeren.


Eric Vanthillo
april 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 mei, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014