· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kerst met kindje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Edward van de Vendel

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Merel Eyckerman

 ISBN:

 9789058388971

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Kerstmis, gezin, ruzie, geboorte, kat

 Prijs: €

 13,95

 

 

Het was eerste kerstdag en Jim was boos omdat hij sokken kreeg en geen goocheldoos, geen nieuwe fiets, geen leren voetbal, ... Papa was ook boos want hij kreeg een puzzelboekje en geen nieuwe camera, geen klopboor, geen tennisracket, ... Mama wilde rust en vrede in huis en niet die strijkbout waar ze niet om gevraagd had. En Lieke, Jims kleine zusje, wilde niet naar beneden komen voor het eten, want dan zou zij de geboorte van het kerstkindje in de wieg missen.
Kortom, harmonie was ver te zoeken in dit gezin...
Het kerstdiner verliep ook anders dan gepland. Als Lieke weer naar boven rende en zij een stuk van het tafelkleed met zich meetrok, was de chaos compleet.
Maar dan ontdekten zij met zijn allen, boven op haar kamer in het poppenwiegje, de ware toedracht van haar verhaal. Het kerstkindje was geboren... (of liever, het was met zijn drieën...)
Toen iedereen rond het wiegje geschaard zat en Tim het nagerecht opdiende, zorgde een 'piepje' en een lichtje voor de grote verzoening...

Van de Vendel verzon een origineel kerstverhaal waarin niet alles 'peis en vree' is zoals in de meeste kerstverhalen. De verrassende afloop zorgt voor een mooi einde waarin Kerstmis toch nog het feest van de verzoening en de vrede blijkt te zijn.
Het gezin dat hier geschetst wordt is heel realistisch. De negatieve toon die in het begin geïnstalleerd wordt wringt en doet je nadenken, maar de ombuiging ervan roept je verwondering op.
Het verhaal laat zich lekker voorlezen en doet de lezer/toehoorder verderdromen over de eigen kerst-ervaringen.
De zachtgekleurde illustraties van Eyckerman ogen realistisch, maar zij verbergt er tal van fantasierijke details in die het ontdekken waard zijn. Deze prikkelen je verbeelding en brengen humor in het verhaal. Zij passen er perfect bij.


Eric Vanthillo
april 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 mei, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014