· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het grote Rijksmuseum voorleesboek

 Reeks:

 

 Auteur:

 diversen

 Aantal blz.

 69

 Illustrator:

 Charlotte Dematons (omslag)

 ISBN:

 9789047613824

 Uitgever:

 Rubinstein ism het Rijksmuseum Amsterdam

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, verhalen, fantasie, museum

 Prijs: €

 19,95

 

 

25 Nederlandse en Vlaamse auteurs hebben zich laten inspireren door meesterwerken uit het Rijksmuseum van Amsterdam tot fictieve kortverhalen.
Jan Paul Schutten vertelt over het zoontje van de schilder Floris Claesz. van Dijck dat zich verstopt onder de tafel na het eten van kazen en drinken van wijn. Vader is echter in de wolken en schildert zijn 'Stilleven met kazen'.
'Het gestoorde pianospel' van Willem Bartel van der Kooi inpireert Jacques Vriens tot het verhaal van Renske die haar familie verrast met 'Rock around the clock' ipv een klassiek nummer, waardoor haar demente opa helemaal opleeft.
Ted van Lieshout schrijft bij 'Het drijvende veertje' van Melchior d'Hondecoeter over de pelikaan die de slaap nooit kan vatten, tot hij veertjes vindt aan de kant van de vijver. Van wie die veertjes komen, dat blijft voor hem een raadsel...
Edward van de Vendel schrijft een aandoenlijk verhaal over hoe Pieter zijn dode broer terugvindt in het paard van de baron, bij 'Morgenrit langs het strand' van Anton Mauve.
Margje en Sjoerd Kuyper laten Robin en zijn opa verdwijnen in het schilderij 'De nachtwacht' van Rembrandt.
Joke van Leeuwen laat het model van George Hendrik Breitner wegdromen naar het verre Japan terwijl hij haar schildert als 'Meisje in witte kimono'.
Harmen van Straaten verzint een gesprek tussen twee heren van stand aan de rand van de Amsterdamse grachten over de stank van het water en de plannen om bomen aan te planten naast de grachten.
Kaat Vrancken geeft stem aan de hond van de jager op het schilderij van Gabriël Metsu en Sylvia Vanden Heede schrijft een innemend verhaal over Nel die in haar broek plast op de pas geschrobde vloer, bij 'Moedertaak' van Pieter de Hooch.
Verder ook nog verhalen van Imme Dros, Francine Oomen, Marion van de Coolwijk, Arend van Dam, Fred Diks, Bibi Dumon Tak, Pieter Feller, Thijs Goverde, Hans Hagen, Marjolijn Hof, Vivian den Hollander, Rindert Kromhout, Koos Meinderts, Mirjam Oldenhave, Joke Reijnders en Daan Remmerts de Vries.
Stuk voor stuk fijne, verrassende verhalen om zelf te lezen of voor te lezen.
De gehele uitgave is verzorgd en degelijk. Het grote formaat, het satijnglanzende papier, de mooie vormgeving en de grote weergaven van de schilderijen, niets is aan het toeval overgelaten. Het geheel is aantrekkelijk en maakt de meesterwerken uit het museum grijpbaar en aantrekkelijk voor jonge bezoekers.


Eric Vanthillo
april 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 april, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014