· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kathelijne van Kenau

 Reeks:

 

 Auteur:

 Lydia Rood

 Aantal blz.

 205

 Illustrator:

 (omslag) Jaap Vrenegoor

 ISBN:

 9789025754402

 Uitgever:

 J.H. Gottmer

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 beleg, dreiging, geloof, karakter, vrouw zijn

 Prijs: €

 14,95

 

 

Haarlem, 1572. De Tachtigjarige Oorlog heeft de Lage Landen in zijn greep. Spaanse soldaten belegeren de stad Haarlem en niet-katholieken worden vervolgd en veroordeeld. Kathelijne en haar moeder staan als kemphanen tegenover elkaar. Kathelijne’s moeder is een sterke, onafhankelijke vrouw die haar bedrijf met ijzeren hand leidt. Kathelijne heeft iets vreselijks gedaan, waarvoor ze zichzelf al verdoemt tot de hel. De oorlog komt echter dichter en dichter bij en de strijd tussen moeder en dochter vermengt zich met de strijd tegen de Spanjaarden.

Dit verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van het historische feit van de Tachtigjarige Oorlog en ook Kenau is een historische figuur die echt in Haarlem heeft geleefd. De auteur liet zich inspireren door de film ‘Kenau’ die hetzelfde onderwerp behandelt.
De strijd tussen moeder en dochter brengt twee sterke figuren op de voorgrond. Al is Kathelijne niet opgewassen tegen haar hardvochtige moeder, ze staat toch flink haar ‘mannetje’. Wat niet wegneemt dat ze dikwijls twijfelt of ze wel juist gehandeld heeft. Het verhaal draait voornamelijk tussen deze twee personages. Onwillekeurig worden ze ook geconfronteerd met de dingen die zich in en om de stad gebeuren en dat heeft  ook een invloed op hun gedragingen.
Toch komen sommige scčnes wat verwarrend over. Gewone burgers konden blijkbaar af en toe tussen de vijandige stellingen door naar ander gebied en ook weer terug, terwijl dat andere keren niet mogelijk lijkt.
Het verhaal geeft ook een beeld van de starre houding van het officiële gezag tegenover het gezonde verstand van de gewone mensen, die het allemaal ook niet helemaal begrijpen. Met daartussen nog figuren die zich telkens aansluiten bij wie er aan de winnende hand is. Het moet een bizarre, verwarrende tijd zijn geweest.
Een moeder-dochter aangelegenheid in een Nederlands historisch kader.


Pol Van Damme
maart 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 april, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014