· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De kleine Fabre

 Reeks:

 

 Auteur:

 Brigitte Minne

 Aantal blz.

 106

 Illustrator:

 Jan Fabre (foto's en tekeningen)

 ISBN:

 9789058388933

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 hedendaagse kunst, Fabre, kindertijd, talent

 Prijs: €

 24,95

 

 

Net als in 'De kleine Panamarenko' graaft Brigitte Minne in het verleden van Jan Fabre. Uit de gesprekken met hem over zijn kinderjaren puurt zij een innemend, chronologisch verhaal dat zowel kinderen als volwassenen boeit.
Zakelijke en wetenschappelijke correctheid zijn niet haar doel. Wel het achterhalen van zijn drijfveren, motieven en fascinaties en het leggen van links tussen toen en nu.

Als baby was hij blijkbaar al gretig en ongeremd. Al was het dan voor de borst van zijn moeder Helena Troubleyn, die hij steeds bewonderde als een Cleopatra door haar flair en haar verheven manier van leven, desondanks de armoede waar zij vaak doorheen moesten.
Als pasgeborene werd hij steeds vergeleken met zijn overleden broer Emile. Alsof hij iemand moest vervangen in het gezin. Later maakte hij het kunstwerk 'de man die de wolken meet' als hommage aan Emile.
Als kind reeds schuwde hij de grote risico's niet, wat vaak slecht afliep. Op de glazen bak van de schildpadden, die maar wat in de tuin moesten gaan wandelen, speelde hij olifant op de vlucht voor de jager. Maar het glas...
Hij had een grenzeloze fantasie en kleurde voortdurend buiten de lijntjes als geen ander. Het gordijn in zijn slaapkamer was blijkbaar niet bestemd tegen het vuur van kleine lucifers...
Meester De Pooter haatte hij als de pest. Zoals vele andere meesters en volwassenen die hem nooit begrepen. Maar Frans Hendrickx, de jonge leraar, wist hem aan te pakken en suggereerde voor hem reeds de academie.
Later, in die academie, liet hij zich opvallen als performer en kunstenaar pur sang. “De boef en de keizer van het verlies knielden en Jan werd een dienaar van de schoonheid.”

Het boek straalt degelijkheid uit: een stevige uitgave met linnen rug en een luchtige tekstdruk. De vele, paginagrote foto's van werken van Jan Fabre  geven een divers beeld van zijn werk. Zelfs hele vroege schetsen of tekeningen in poëzies ontbreken niet.
Ook mooi en vaak verrassend hoe tekst en foto's naast elkaar staan en zo elkaar versterken.
Wat het boek helemaal af maakt, zijn de begin en de eindpagina's in sepia met vele nooit eerder gepubliceerde familiefoto's. Zij ogen als pagina's uit een oud, privé familiealbum. De lijntjes en de zogezegde ringen die de bladeren bij elkaar houden maken het helemaal af.

Dit is een origineel en degelijk werk over moderne kunst, gemaakt met visie.
Vandaar een meer dan stevige aanrader voor groot en klein.


Eric Vanthillo                                                                                               
maart 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 maart, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014