· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De jongen die tien concentratiekampen
 overleefde

 Reeks:

 

 Auteur:

 Alan Gratz

 Aantal blz.

 188

 Illustrator:

 (omslag) Mark Owen / Trevillion Images

 ISBN:

 9789020654516

 Uitgever:

 Kluitman

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Aimee Warmendam

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Prisoner B – 3087

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 WO II, getto, gevangenschap, kampleven

 Prijs: €

 14,95

 

 

Yanek, een joodse jongen van tien, ziet hoe de Duitsers zijn land Polen binnentrekken. Zijn hele leven verandert erdoor. Langzaam ziet hij hun levensomstandigheden slechter en slechter worden. Op een dag wordt hij zelf opgepakt en afgevoerd naar een concentratiekamp. Daar ervaart hij pas echt hoe ellendig zijn leven wordt. Maar hij wil niet opgeven, wat er ook gebeurt. Hij heeft maar één doel: overleven.

Dit verhaal is gebaseerd op een waargebeurd gegeven. Het verhaal neemt de lezer mee op de verschrikkelijke lijdensweg die Yanek moet ondergaan. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven zodat de lezer ook mee door de ogen en met de gedachten van Yanek ondervindt hoe de omstandigheden in de verschillende concentratiekampen waren. De lezer ervaart mee hoe Yanek er alles voor over heeft om te overleven, ondanks de ontberingen, de martelingen, de honger, de kou en de uitputting. Hoe uitzichtloos de toestand van Yanek ook is, hij blijft zich vasthouden aan elke sprankel hoop om de moed te vinden om voor zijn leven te blijven vechten.
Er werden al vele verhalen geschreven over deze vreselijke gebeurtenissen, maar toch wordt de lezer elke keer weer geconfronteerd met de onmenselijke gebeurtenissen in deze kampen. Als Yanek een nummer krijgt getatoeëerd is de ontmenselijking volledig. Hij is nu geen mens meer, maar een nummer dat elke dag geteld wordt. Maar evengoed kan het geschrapt worden en verdwijnt het nummer.
Het is ongelooflijk dat iemand zoveel verschillende kampen kon overleven. Het is een raadsel waarom mensen op die manier telkens weer werden verplaatst, als vee opeengepakt in goederenwagons of in eindeloze dagmarsen.
Een opmerkelijk verhaal in een hele reeks over de leefomstandigheden in de concentratiekampen. Maar ook over de levenswil van een onverzettelijke jongen.
Beslist de moeite waard.


Pol Van Damme
februari 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 maart, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014