· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Lek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jacobine de Brauw

 Aantal blz.

 245

 Illustrator:

 (omslag) Marlies Visser

 ISBN:

 9789045116013

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 politiek, milieuschandaal, zoektocht

 Prijs: €

 14,95

 

 

Willem gaat op onderzoek uit om de doodsoorzaak van zijn vader – een bekend journalist – te achterhalen. Hij gelooft niet in een ongeluk. Met zijn vriend Max reist hij naar Den Haag. De puzzelstukjes die ze vinden, leiden naar een grotere zaak. Politici doen er alles aan om de waarheid niet aan het licht te laten komen. De jongens komen in een gevaarlijke situatie terecht.

Doorheen dit gegeven van een milieuschandaal wil de auteur de lezer inzicht geven in het politieke landschap in Nederland. Voor Vlaamse lezers is dit niet zo verduidelijkend.
Daarnaast heeft het verhaal ook een spannend luik. Dat kan de lezer wel boeien. En de rol van de politiek is daarin niet direct positief te noemen. Gekonkel, gesjoemel, chantage en manipulatie zijn er aan de orde van de dag. Niet direct motiverend om jonge mensen enthousiast te maken voor de politiek.
De personages van de jongeren zijn herkenbaar beschreven, al kunnen ze allemaal wel hun eigen gangetje gaan zonder zich iets te moeten aantrekken van het thuisfront. Dat wordt met een eenvoudig telefoontje met een kluitje in het riet gestuurd. De volwassenen komen minder positief in beeld. Sommige acties komen niet helemaal geloofwaardig over. Zo lopen de jongeren zomaar mee binnen en buiten bij de politieke bijeenkomsten en kunnen ze zelfs ongezien de premier bereiken.
Het milieuschandaal dat aan het licht komt in het verhaal heeft erg verstrekkende gevolgen. Maar de ondernemer en de politici zonder scrupules denken alleen aan macht en geld. Een weinig nobele instelling tegenover de bevolking en het land.
Een politieke thriller met enkele bedenkelijke passages. Als spannend avontuur toch goed voor een tijd ontspannen leesplezier.


Pol Van Damme
januari 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 februari, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014