· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Project Persefone – Het experiment

 Reeks:

 

 Auteur:

 Michelle Gagnon

 Aantal blz.

 349

 Illustrator:

 (omslag) Sanneke Prins, Sproud Amsterdam

 ISBN:

 9789020679663

 Uitgever:

 Blossom Books

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Annemarie Dragt

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Don’t Turn Around

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 experiment, zoektocht, spanning

 Prijs: €

 14,95

 

 

Noa wordt wakker op een operatietafel ergens in een loods. Ze zet het op een lopen en kan ternauwernood ontsnappen.
Peter vindt tussen de papieren van zijn vader een map met de titel ‘Project Persefone’. Als hij er op internet informatie over zoekt, wordt even later de deur ingetrapt door een groepje onbekende mannen. Na deze beangstigende ervaring gaat hij er ook vandoor.
Peter heeft een hackergroep opgericht die tot doel heeft misleidende sites of ondernemingen aan de kaak te stellen. Noa is ook lid van deze groep. Noa en Peter bundelen hun krachten om te achterhalen wat er aan de hand is. Ze komen echter terecht in een kluwen van multinationals, medische experimenten en corruptie. Ze zijn hun leven niet veilig.

Dit verontrustende verhaal over sjoemelende ondernemers die medische experimenten uitvoeren op ‘misbare’ staatkinderen komt heel realistisch over. Het verhaal heeft een rotvaart en volgt beide jongeren in hun poging om diegenen die naar hen op zoek zijn voor te blijven. Door deze vaart en de gemakkelijk leesbare taal blijft de lezer geboeid tot het einde. De technische gegevens die door de hackers worden gebruikt zijn misschien niet altijd duidelijk maar doen geen afbreuk aan de spanning die wordt opgebouwd.
Helaas zitten er ook enkele te toevallige toevalligheden tussen en blijven een aantal elementen onbeantwoord zodat de geloofwaardigheid van het hele verhaal wordt aangetast. Zo is het wel erg toevallig dat Noa een proefpersoon is die ook nog eens een hacker is. Peter vindt dan weer net die gevoelige informatie die betrekking heeft op wat er met Noa gebeurd is en hij is degene die de hackergroep leidt. De rol van de ouders van Peter blijft ook vragen oproepen. En dan is er nog een personage dat door zijn tussenkomst een voortijdig einde van het verhaal voorkomt.
Goed opgebouwd verhaal, spannend tot het einde maar met jammer genoeg enkele ‘schoonheidsfoutjes’ die het geheel ondermijnen.
Het is wachten op het vervolg om – hopelijk – de hele waarheid te achterhalen.


Pol Van Damme
januari 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 februari, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014