· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De jongen die het liet regenen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Brian Conaghan

 Aantal blz.

 222

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789401412155

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels:Aline Sax

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 The boy who made it rain

 AVI:

 8

 Thema’s:

 verhuizen, vriendschap, pesten, jezelf zijn

 Prijs: €

 16,99

 

 

Clem en zijn ouders zijn verhuisd van het zuiden van Engeland naar Glasgow. Door zijn accent valt hij op zijn nieuwe school extra op. En ook omdat hij blijkbaar slim is, en geïnteresseerd in de lessen. In het begin wilden alle jongens zijn zoals hij, en alle meisjes vielen voor hem. Ook Rosie, en met haar klikt het. Met haar begint Clem een relatie. En dan begint het mis te lopen. Plots heeft hij de aandacht van een groepje rondhangende ‘losers’, de ‘NED’s’: Non-Educated Delinquents. Die laten hem niet meer met rust, tot hun pesterijen Clem over de rand duwen.

Dit is een ongelooflijk spannend verhaal, waarbij je vanaf de eerste bladzijde weet dat er iets ergs gebeurd is, maar je weet niet wat. In de eerste helft van het boek vertellen Rosie, klasgenoten en leerkrachten hun kijk op het gebeurde. Wat ze zich herinneren, of denken te herinneren, over Clem, of over gebeurtenissen. Ze oordelen en veroordelen, en naarmate de getuigenissen elkaar opvolgen, voel je de spanning stijgen. Wat is er in hemelsnaam gebeurd? Dat kom je in het tweede deel van het boek te weten als Clem zelf aan het woord is. Hij vertelt over het verlaten van zijn vroegere school, de reis naar Glasgow en de overgang naar de nieuwe school. Hoe hij zich probeert aan te passen en hoe uiteindelijk alles misloopt.
Dit is een spannend en schrijnend verhaal, waarin pesten en jezelf proberen zijn centraal staan. Clems verhaal wordt aangeboden in een intrigerende vorm, aantrekkelijk en aangrijpend. Een aanrader!


Mik Ghys
januari 2014 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 februari, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014