· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Neeland

 Reeks:

 

 Auteur:

 Nic Balthazar

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Nyk Dekeyser (foto's)

 ISBN:

 9789401409643

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 asielzoekers, taal, vreemdeling, culturen

 Prijs: €

 14,99

 

 

Nadat hij tal van asielzoekers interviewde, schreef Nic Balthazar dit aangrijpende verhaal. Fictie dus, gebaseerd op de harde realiteit van mensen op de dool, op zoek naar geluk, naar simpelweg een leven of een behoorlijk bestaan.

De ik-persoon vertelt rechttoe rechtaan hoe hij in groep vluchtte uit zijn kapotte land met zijn kleine broer, die hij onderweg verloor. Hoe hij niet in het land van de engelen terecht kwam, maar in het grijze en kille Neeland, het land waar hij in het begin alleen maar “nee” hoorde.
Hoe hij overleefde op wilskracht en hoe hij hier in België onderdak vond in een lege fabriek. Hoe hij onderweg Tanja leerde kennen en hoe zij samen het geluk vonden. Hoe dikke Willy van frituur 'De gulden friet' zich over hen ontfermde en hoe er in de buik van Tanja iets nieuws groeide. Het eerste iets dat helemaal van henzelf was. En over hoe hij later werd opgepakt en werd verhoord.
Waar het verhaal eindigt, begint het ook: de ik-persoon wordt ondervraagd door een vrouw en twee mannen. Drie mensen die zullen beslissen of hij hier zal mogen blijven of niet. Nu maar hopen (heel luid en heel stil) dat hij de juiste antwoorden heeft om daarin te kunnen slagen ...

Het standpunt van de jongen die ondervraagd wordt leest als een monoloog en maakt dat je je als lezer vaak ongemakkelijk voelt. Je hoort hem als het ware, maar tegelijkertijd lees je ook zijn innerlijke wereld. Zijn gedachtenstroom die heen en weer walst en die vooral hoopt. Niet alleen op de toestemming om hier te mogen blijven, maar nog meer op menselijk begrip en geluk.
Zo slaagt Balthazar erin om 'de anonieme asielzoeker' een gezicht te geven. Hij schrijft een boeiend en authentiek verhaal dat je meezuigt en dat je niet onverschillig laat. Hij doet dat in een uiterst eenvoudig maar boeiend taalgebruik. Zodat dit verhaal ook vlot leesbaar is voor anderstaligen die Nederlands aan het leren zijn of laaggeletterden in het algemeen.
Om het geheel nog toegankelijker te maken, werd het verlucht met filmische foto's van Nyk Dekeyser die hoofdzakelijk filmfotograaf is. Dat zie je aan zijn heldere en sfeervolle foto's die mede het verhaal vertellen en die je verbeelding prikkelen.
Ook de vormgeving van Kris Demey laat niets aan het toeval over.
Waardoor het geheel er aantrekkelijk en uitnodigend uitziet om te bekijken en te lezen. Niet slechts één keer, maar verschillende keren. Want 'Neeland' laat je niet los en vraagt erom om herlezen te worden. Keer op keer.
Om zo bij te dragen aan het maatschappelijke debat over asiel in het algemeen en over liefde en menselijkheid in het bijzonder.
Vandaar meer dan een aanrader!


Eric Vanthillo
december 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 januari, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014