· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De fantastische Vliegende Boeken van
 Marius Mindermeer

 Reeks:

 

 Auteur:

 William Joyce

 Aantal blz.

 52

 Illustrator:

 William Joyce, Joe Bluhm

 ISBN:

 9789047613022

 Uitgever:

 Rubinstein

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Huberte Vriesendorp

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 The Fantastic Flying Books of Mr. Morris
 Lessmore

 AVI:

 

 Thema’s:

 boeken, sprookje, bibliotheek, lezen, schrijven

 Prijs: €

 12,95

 

 

Dit is het prentenboek van de gelijknamige animatiefilm die in 2012 de Oscar voor de beste korte animatiefilm won. De film kan je hier bekijken.

Marius Mindermeer hield van woorden, van verhalen, van boeken: “zijn leven was een boek dat hij zelf schreef.” Maar op een dag begon het heel erg te waaien. Marius, en alles in zijn omgeving, waaide weg. Ook de letters uit zijn boek. Marius zag een meisje zweven aan touwtjes die door vliegende boeken werden voortgetrokken. Ze stuurde haar lievelingsboek op hem af. Marius volgde het vliegende boek, tot aan een bijzonder gebouw, waar tal van boeken naar binnen vlogen. Het boek nodigde hem uit gelezen te worden. Marius bleef en zorgde als een echte boekendokter voor alle boeken. Hij zorgde er ook voor dat alle boeken gelezen werden. Zo ging de tijd voorbij. De boeken veranderden niet, maar Marius wel. Hij werd oud en stram. De boeken zorgden nu voor hem. Tot zijn dag om te vertrekken gekomen was. De boeken waren verdrietig, tot ze zagen dat Marius iets had achtergelaten: zijn boek.
Wat een bijzonder boek! Marius is een beetje een zonderling man, een boekenworm. Overdag zorgt hij voor de boeken, ’s avonds schrijft hij verder aan zijn eigen verhaal. Tot de laatste bladzijde van zijn boek is volgeschreven.

Een modern sprookje, pure boekpromotie, zuivere leesbevordering. In boeken kan je verdwalen, en dat gebeurt ook letterlijk met Marius. Elk boek heeft ook zijn eigen lezer. Daar zorgt Marius voor. De prenten komen letterlijk uit de animatiefilm, en zijn heerlijke pareltjes waarop zo veel te zien en te ontdekken valt. Dit boek ademt ook echt de sfeer van een oude bibliotheek uit, waar boeken met liefde verzorgd en bewaard worden. Niet enkel door de prenten en het kleurgebruik, ook door het taalgebruik dat soms wat archaďsch aanvoelt.
Een aanrader!


Er is ook een App voor iPad en iPhone die met het boek samen te gebruiken is: de Imag-No-Tron.


Inge Umans
december 2013

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 januari, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014