· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Eilanden – De profetie

 Reeks:

 Eilanden

 Auteur:

 Luc DescampsTimo Descamps

 Aantal blz.

 262

 Illustrator:

 (omslag) Klaas Demeulemeester

 ISBN:

 9789462340398

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasy, vriendschap, bedreiging, gemeenschap

 Prijs: €

 15,95

 

 

Thom en Jari wonen op een eiland dat omgeven is door een eindeloze zee. In hun vredelievende gemeenschap leven de mensen volgens oude tradities. Een bijzonder ritueel verenigt alle eilandbewoners en is aanleiding tot feesten. Daar leren Thom en Jari de mooie Enea kennen en groeit er een prille vriendschap. Dan verschijnt er een ander eiland aan de horizon. Dat zou de vervulling van de oude profetie zijn. Hun eiland dat met een ander eiland versmelt, een gebeurtenis die niemand wil missen. Maar hoe zullen ze die andere gemeenschap ontvangen? En hoe zullen de nieuwkomers hen ontvangen? Vragen die al snel duidelijk worden. Maar niet zoals iedereen verwacht had.

In dit eerste deel wordt de leefgemeenschap op het geïsoleerde eiland heel uitvoerig verwoord. In het begin van dit verhaal wordt de manier van leven en de verschillende personages en hun taak op het eiland uitgebreid onder woorden gebracht. Zodoende scheppen de auteurs een beeld van een heel vreedzame gemeenschap die leeft naar oude tradities en rituelen. Daardoor zit er eigenlijk weinig spanning in dit deel van het verhaal. Door de rustige vertelstijl en de bijzondere sfeer blijft de lezer wel geboeid. Het prille ontluiken van vriendschap en mogelijk verliefdheid en ook jaloezie kruidt in het begin het verhaal.
Als de profetie dan eindelijk zal uitkomen zijn de verwachtingen hoog gespannen. Maar sneller dan de bewoners van het eiland heeft de lezer door dat de nieuwkomers andere plannen hebben. Het verhaal krijgt dan ook heel wat meer vaart en spanning. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van de verschillende personages door de alwetende auteurs. Daardoor weet de lezer meer dan de verschillende personages afzonderlijk.
Vooral de personages van de hoofdfiguren – Thom, Jari en Enea – worden uitgebreid beschreven. De andere personages worden beschreven door de ogen van deze drie jongeren. Deze drie jongeren zijn eerlijk, vriendelijk, trouw en open naar elkaar en anderen toe. Ze hebben elk hun eigen persoonlijkheid en vormen een hecht trio in de loop van het verhaal.
Uiteraard eindigt het verhaal niet op het einde van het boek. Er is slechts een eerste episode afgelopen. Het is halsreikend uitkijken naar het vervolg.
Een boeiend fantasyverhaal dat nog maar net uit de startblokken schiet en verwachtingen schept naar het vervolg.


Pol Van Damme
november 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 november, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013