· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Chinese maankoekjes

 Reeks:

 Spikkel en Spekkie

 Auteur:

 Marc de Bel

 Aantal blz.

 68

 Illustrator:

 Frieda Van Raevels

 ISBN:

 9789059329775

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 5

 Thema’s:

 dierenverhaal, avontuur, vriendschap

 Prijs: €

 12,50

 

 

Spikkel loopt zijn neus achterna en vindt bij opa Knuts en oma Pot een schaal lekkere koekjes. Ze schrikt van twee grote Chinese leeuwen en een sprekende papegaai. Ze ontsnapt net aan kater Karkas en loopt buiten haar vriend Spekkie tegen het lijf. Hij heeft haar hulp nodig want zijn nichtje Peppa zit gevangen in een val. Maar Karkas ligt nog steeds op de loer. Hoe geraken ze van die lastpost af?

Alweer een avontuur van Spikkel en Spekkie op het gekende thema. Spikkel mag eigenlijk niet naar buiten, want daar loert gevaar! Maar ze gaat er toch vandoor. Met haar vriend Spekkie beleeft ze dan een avontuur waarin Spikkel telkens het gevaar weet te overwinnen. Ze komt ook altijd weer op tijd thuis.
In dit avontuur is het nichtje van Spekkie in een val gelopen en moeten ze haar zien te bevrijden vooraleer de kater er lucht van krijgt. Het aandeel van het ‘Chinese element’ is wel vrij klein in dit verhaal. Het komt meer tot uiting in de illustraties.
Net als in de vorige verhalen is het boek opgefleurd met een groot aantal kleurrijke illustraties die het voor de jonge lezer gemakkelijker maken om het verhaal verder te lezen. De bladspiegel is heel erg ruim en de tekstblokken per bladzijde zijn meestal kleiner dan de illustraties. Zo kunnen ook minder goede lezers het verhaal helemaal doorlezen zonder de moed te verliezen.
Achteraan is een informatief deeltje opgenomen over China. De Chinese muur, de terracotta beelden, buskruit en vuurwerk, leeuwen, draken, feesten en de Chinese dierenriem worden kort verduidelijkt.


Pol Van Damme
oktober 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013