· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vlieg

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marco Kunst

 Aantal blz.

 151

 Illustrator:

 Philip Hopman

 ISBN:

 9789047705321

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 vliegeren, ruzie, bijnamen, afscheid, zelfbeeld

 Prijs: €

 13,95

 

 

Marius is graag bij zijn opa. Hij bouwt er vliegers en kijkt naar de sterren. In de buurt is ook een kliniek waar mensen verblijven die problemen hebben in hun hoofd. Marius krijgt rillingen als hij er voorbij moet. Als hij het aan de stok krijgt met een jongen van wie men zegt dat hij gek is, begint Marius ook aan zichzelf te twijfelen. Wanneer ben je gek?

Er gebeuren geen spannende dingen in dit verhaal. Het gezin van Marius is een gewoon gezin, waar vader weinig thuis is vanwege zijn werk: hij is namelijk piloot. Marius heeft soms ruzie met zijn broer en eigenlijk is hij het liefst bij zijn opa. Die heeft tijd en mijmert met Marius in de duinen over het leven en het heelal. Samen proberen ze een vlieger te knutselen. Alledaagse dingen allemaal.
Wat maakt dit boek dan zo bijzonder? Omdat het de lezer doet nadenken! Doorheen die alledaagse gebeurtenissen weet de auteur heel wat elementen te weven die de lezer over zijn eigen leven en zijn eigen situatie laten nadenken. Het verhaal houdt de twijfelende en naar zichzelf zoekende lezer een spiegel voor. Marius zit met heel wat vragen en hij trekt conclusies uit half gehoorde gesprekken of voelt zich schuldig over sommige van zijn handelingen. Dit verhaal laat zien dat dit normaal is, maar dat je deze dingen niet mag opkroppen of uitvergroten zodat je aan jezelf begint te twijfelen. Een heel knap element is het gegeven van de bijnaam die jaren geleden – zonder nadenken – gegeven is, maar die vele jaren later nog steeds voor ellende zorgt. Dit kan jongeren vast twee keer doen nadenken vooraleer ze onbezonnen iemand een bijnaam geven.
In actie is het verhaal misschien heel erg gewoontjes. In het meegeven van kapstokken voor het nadenken over eigen handelen is het verhaal heel erg knap uitgewerkt.
Daarnaast leest het verhaal heel erg vlot. De personages zijn heel herkenbaar beschreven en de gebeurtenissen erg realistisch. Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Marius. Zodoende kan de lezer zich erg goed inleven in de twijfels en angsten die Marius heeft.
Een knap verhaal met een grote meerwaarde. Beslist een aanrader.


Pol Van Damme
september 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 oktober, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013