· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Tijger eiland

 Reeks:

 

 Auteur:

 Daan Remmerts de Vries

 Aantal blz.

 204

 Illustrator:

 Daan Remmerts de Vries

 ISBN:

 9789045115429

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 scheiding, zoektocht, relaties, zelfbeeld

 Prijs: €

 13,95

 

 

De ouders van Tijs zijn onlangs gescheiden. Tijs heeft het er moeilijk mee. Hij voelt zich schuldig. Hij doet erg zijn best om zijn moeder op te vrolijken. Als hij het idee oppert om naar India te reizen om er échte wilde tijgers te zien, stemt ze tot zijn verbazing toe. Maar India – eerst New Delhi en later het reservaat – is heel anders dan ze beiden dachten. Tijs’ moeder reageert soms erg vreemd en Tijs voelt zich verantwoordelijk. Hij wil haar beschermen. In het reservaat gaat het van kwaad naar erger. Tijs staat er alleen voor. Hij trekt het bos in, waar de tijgers leven…

Dit is een psychologisch verhaal over de verhoudingen binnen het gezin van Tijs. Het geeft vooral de verwarring van Tijs weer; de ontreddering bij zijn moeder en de nieuwe relatie van zijn vader. De moeder van Tijs begint zich hoe langer hoe meer vreemd te gedragen en Tijs weet niet altijd hoe daar op te reageren. En al voelt hij zich bij zijn vader en diens nieuwe vriendin beter thuis, toch voelt hij zich daarover schuldig. Zijn vader reageert behoedzaam maar open en eerlijk in zijn nieuwe relatie, terwijl Tijs’ moeder erg afwijzend reageert.
Eens in India krijgt de lezer ook een schok – net als Tijs en zijn moeder – over de totaal andere toestanden in een miljoenenstad zoals New Delhi. Dacht Tijs’ moeder hier haar ‘vrijheid’ terug te vinden, dan mislukt dat volkomen. Ze loopt erg verloren in zichzelf. Dat komt tot uitbarsting bij hun bezoek aan het tijgerreservaat. Toch heeft dit een positief gevolg. De maskers vallen af en Tijs vindt er uiteindelijk zichzelf.
De auteur vertelt het verhaal vanuit het standpunt van Tijs. Doet hij dat eerst in de ik-vorm, dan schakelt hij op een gegeven moment over op de hij-vorm. Dit gebeurt omdat Tijs op dat ogenblik niet goed weet hoe alles nu eigenlijk in elkaar zit en hij als het ware vanuit de hoogte naar zichzelf kijkt en observeert wat er gebeurt. Eens Tijs terug ‘zichzelf’ is, schakelt het verhaal terug over naar de ik-vorm.
De auteur gebruikt ook een mooie taal, met heel regelmatig beeldtaal om een bepaalde sfeer weer te geven of op te roepen.
Een knap uitgewerkt verhaal over twee mensen die een tijdje stuurloos voortleven om uiteindelijk zichzelf weer te vinden.


Pol Van Damme
oktober 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 oktober, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013