· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Gevangen vogel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ria Lazoe

 Aantal blz.

 261

 Illustrator:

 (omslag) Shutterstock

 ISBN:

 9789044818284

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 WO II, vriendschap, valk, platteland, bezetting

 Prijs: €

 17,95

 

 

1944, Amsterdam. Nina moet op de vlucht nadat haar ouders zijn opgepakt. Ze trekt naar een oom in Twente die een boerderij heeft. Nina zorgt voor haar kleine neefje en leert hoe ze een afgerichte valk moet laten vliegen. Ze sluit vriendschap met Siri, een vrolijk meisje en dochter van de gravin die op het kasteel woont. Nina maakt zich zorgen over haar vader. Wat heeft hij gedaan om opgepakt te worden? En wat kwam die vreemde man nog over hem vertellen net voordat Nina vertrok? Is haar vader een moordenaar?

Een zoveelste verhaal dat zich tijdens WO II afspeelt. Ditmaal krijgt de lezer een beeld van het leven op het platteland. Beter dan in de steden; er was meer voedsel. Er was vooral meer ruimte en de oorlog was minder prominent aanwezig. Maar het was geen rozengeur en maneschijn. Er lagen Duitste soldaten gelegerd, er waren landverraders, er was de NSB die meeheulde met de vijand en overvliegende eskaders verstoorden de nachtelijke rust. Doorheen deze gegevens krijgt de lezer een beeld van hoe deze meisjes de oorlog hebben ervaren. Maar ook dat mensen anderen soms verkeerd bestempelen. Zoals de oma van Nina die getrouwd is met een NSB-er maar er niet dezelfde ideeën op na houdt. Toch wordt ze daarvoor met de nek aangekeken. En enkele Duitse bezettingssoldaten blijken ook normale menselijke gevoelens te hebben.
De ernstige Nina – die dan ook nog eens piekert over haar vader en in het ongewisse is over wat er met haar ouders is gebeurd – staat in groot contrast met de vrolijke Siri. Siri lijkt zich weinig aan te trekken van al die dreigingen die haar omringen. Ze weet dat ze er niets aan kan veranderen en probeert dan het beste te maken van elke dag. Zo weet ze Nina ook op te beuren en te steunen.
Het element van de afgerichte valk en de bijzondere band die Nina ermee krijgt, geven het verhaal iets extra.
Het verhaal is chronologisch opgebouwd en heeft enkele spannende gebeurtenissen waar naartoe wordt geschreven. Het verhaal komt realistisch over al kan het slot niet echt overtuigen door de wat sentimentele ondertoon.
Een realistisch verteld verhaal over een moeilijke periode in het leven van Nina (en zovele anderen).


Pol Van Damme
september 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013